In Noord-Italië – in Emilia-Romagna, Veneto en Piemonte – is het Italiaanse consortium CIMM volop bezig met het machinaal oogsten van amandelen. Italië produceert zelf te weinig en importeert dus flink: in 2024 kwam er ruim 27.000 ton uit Spanje, goed voor zo'n €132 miljoen.
Klik hier voor de fotoreportage
© Cristiano Riciputi | AGF.nl
Op 5 september 2025 werd er geoogst op het bedrijf van Luca Pasotti. Hij stapte in 2022 in een project met twee hectare en breidde dat in 2024 uit met nog eens twee hectare.
© Cristiano Riciputi | AGF.nl
Volgens voorzitter Michele Zaniboni groeit het aantal leden van CIMM, en daarmee ook het aantal amandelpercelen. De teelt in Noord-Italië heeft veel potentie, en daarom is een complete keten opgezet, van teler tot afnemer.
© Cristiano Riciputi | AGF.nl
Matteo Ferrari van FruitNet System benadrukt dat alles draait om mechanisatie en laatbloeiende rassen, die minder gevoelig zijn voor nachtvorst. Op de percelen van Luca Pasotti worden de rassen Makako en Vialfas geteeld.
De oogst gebeurt volledig machinaal. De amandelen raken de grond niet, wat de kwaliteit en hygiëne ten goede komt.
© Cristiano Riciputi | AGF.nl
Na de oogst worden de amandelen meteen machinaal gedopt. Daarna worden ze in bakken geladen voor transport naar de drooginstallatie.
"De keten werkt efficiënt, snel en goed georganiseerd", besluit Zaniboni. "We geloven dat amandelteelt echt een kansrijke aanvulling is binnen de fruitteelt."
Voor meer informatie:
Progetto mandorlo