Over een week of vier, vijf begint in het Italiaanse Emilia-Romagna de kastanjeoogst. De vooruitzichten zijn goed, al weten telers pas echt waar ze aan toe zijn als de bolster zich opent.
© Cristiano Riciputi | AGF.nlRenzo Panzacchi
"Het ziet er positief uit", zegt Renzo Panzacchi, voorzitter van de Kastanjetelersvereniging van Emilia-Romagna. "We verwachten zo'n 15% meer opbrengst dan in 2024. En toen was het ook al een goed jaar. Wie nu door de kastanjebossen loopt, ziet volle kruinen met goed verdeelde vruchten. Dat wijst op een mooie maatsortering, waarschijnlijk middelgroot tot groot."
De zomer hielp ook een handje mee. Door de weersomstandigheden konden schadelijke insecten, zoals bepaalde soorten motten die de bolster aantasten, zich minder snel verspreiden. Bovendien zorgde de regen in augustus ervoor dat de bomen geen stress opliepen, waardoor de vruchten beter konden uitgroeien.
"We staan er goed voor", zegt Panzacchi. "Nu is het afwachten tot de oogst, die waarschijnlijk rond 6 tot 8 oktober begint, als het weer meezit."
De kastanjes uit Bologna, Modena en Reggio Emilia worden extra gewaardeerd dankzij het keurmerk Marrone dell'Appennino Emiliano. "Dat label is het resultaat van samenwerking", legt Panzacchi uit. "Dankzij die bundeling van krachten kunnen we de supermarkten 5 à 6 weken lang voorzien van kastanjes met de juiste maatvoering, vooral maat 70-80, waar de retail om vraagt. Los van elkaar zou elke teler dat hooguit 2 à 3 weken volhouden. Maar samen sta je sterk."
Voor meer informatie:
Renzo Panzacchi
[email protected]