Tholen - De pompoenenoogst is bij het biologische De Terp Squashpackers in Erichem momenteel in volle gang. "We zijn druk met oogsten. Half augustus zijn we gestart en we gaan nog een week of twee door", vertelt Rinke Robbers. "We hebben een mooi groeiseizoen achter de rug met goede opbrengsten en een goede kwaliteit. De oogst is wel 20% groter dan andere jaren."
© De Terp Squashpackers
"Qua groeiseizoen is dit wel bij uitstek een virusjaar. Wij zien met name dat de zwakkere rassen, die wij ook wel kiloknallers noemen, daar gevoelig voor zijn. Wij verkopen uitsluitend toprassen. De uitdaging voor ons wordt om dat nog beter te communiceren naar onze afnemers, onder meer met het uitsturen van weekberichten om het kwaliteitsbewustzijn te vergroten. Helaas zien we dat inkopers vaak niet echt geïnteresseerd zijn in zaken als smaak en zetmeelgehalte. In Duitsland zie je dat er soms zelfs halfgroene pompoenen met virusaantasting in het schap liggen. Dat is echt niet nodig."
© De Terp Squashpackers
Momenteel ligt de verkoop van de nieuwe oogst nog op een laag pitje. "Die gaat traditiegetrouw vanaf oktober, november weer lopen. De piek in de afzet ligt traditiegetrouw in de herfst en winter", aldus de teler. Het grootste deel, ongeveer 95% van onze omzet, wordt gerealiseerd met de oranje pompoen, maar bij De Terp Squashpackers worden ook specials als de Spaghetti-pompoen, Crown Prince en Groene pompoen geteeld. "Wij blijven ons als De Terp hard maken voor de oranje (winter squash) pompoen."
© De Terp Squashpackers
Een aantal jaren geleden startte het pompoenenteeltbedrijf met het jaarrond leveren van een nieuw halffabricaat van de rode Hokkaido-pompoen, zowel halve pompoenen als blokjes, gesneden op 10 of 20 mm uit eigen snijkeuken.
© De Terp Squashpackers
Deze week volgde een mijlpaal met de eerste grote order pompoenblokjes aan een grote Oostenrijkse retailer. "De afgelopen jaren leverden we vooral halffabricaat. Ik ben heel trots dat we nu een eindklant hebben gevonden voor ons verpakte eindproduct van de beste kwaliteit pompoenen, gesneden aan de bron. Voor ons is dit een nieuwe tak van sport en het was best een uitdaging om omzet te genereren voor onze snijkeuken", aldus Rinke.
© De Terp Squashpackers
Een andere uitdaging vormt het perfectioneren van de oogst. "Sinds twee jaar vindt bij ons de oogst hoofdzakelijk machinaal plaats. We hebben nauwelijks personeel meer op het land, behalve de chauffeurs van de trekkers en machine", vertelt Rinke. "Dat is wel een uitkomst, want er is steeds minder personeel te vinden dat op het land wil werken. En we halen in vier weken tijd toch 6.000 ton pompoenen binnen."
© De Terp Squashpackers
In totaliteit is de pompoenenmarkt volgens Rinke erg stabiel. "Wij bevinden ons niet in een commodity-markt, maar werken met een nicheproduct. Prijzen zijn daarin over het algemeen erg stabiel, vraag en aanbod werken niet zo snel door in de prijsvorming als bij andere verse AGF-producten. De export is voornamelijk gericht op de Duitse markt. De pompoenen worden ten opzichte van andere groenten nog altijd relatief weinig gegeten. Tegelijkertijd biedt dit enorme kansen om in Europa meer mensen aan de pompoenen te krijgen. "
© De Terp Squashpackers
Voor meer informatie:
Rinke Robbers
De Terp Pompoenen
Lutterveld 2ª
4117 GV Erichem
Mob: +31 (0)6 22324470
[email protected]
www.deterppompoenen.nl