Tholen - Vorig jaar zomer verkocht Kees Oskam zijn drie vennootschappen aan Van Kessel Fruit Velddriel. Sinds die tijd staat de fruitsector voor het eerst in zijn loopbaan op een lager pitje. "Na het behalen van mijn Havo-diploma heb ik 49 jaar fulltime en met heel veel voldoening in het fruit gewerkt en die tien jaar ervoor heb ik ook altijd al meegewerkt in het familiebedrijf. Ik ben inmiddels 66, maar heb wel 60 jaar verdienstelijk mee gerommeld. Het is een mooie tijd geweest, maar nu is het ook weer tijd voor andere dingen."
© Kees OskamZo heeft Kees samen met zijn vrouw zijn brevet gehaald om in de winter skilessen te geven in Oostenrijk. "We skiën al 45 jaar met veel plezier. Onze dochters hebben ook skilessen gegeven in hun tussenjaar en we kijken ernaar uit om lekker tussen al die jonge gastjes de komende winter les te gaan geven", vertelt de voormalig fruithandelaar. "Toen we de zaak verkochten zeiden we tegen elkaar dat er vooral op de winterdag wel wat gaatjes in de agenda zouden ontstaan. Vandaar dat we de plannen hebben gemaakt en we konden afgelopen jaar meteen van eind januari tot half maart in Bramberg in Oostenrijk terecht."
Her en der een dagje meehelpen in de pluk
Overigens is hij nu tijdens de pluk nog regelmatig bij bevriende telers in de buurt her en der een dagje aan het plukken. "Dat is liefdewerk, maar ik vind het mooi om tussen de plukkers te lopen", vertelt Kees. "Door de skilessen moet ik de komend jaren de Fruit Logistica in Berlijn laten schieten, maar de hardfruitsector blijft natuurlijk wel mijn interesse houden. Zo ben ik op de Appeldag of een feestje van een fruithandelaar altijd nog wel present. Ook kom ik nog regelmatig op beide oude Oskam-locaties en houd ik goed contact met mijn oud- werknemers."
Tegelijkertijd heb ik ook op een gezonde manier wat meer afstand genomen. Zeker sinds mijn fietsongeluk, maar ook door Corona en Long Covid ben ik wel tot het besef gekomen dat er meer in het leven is dan alleen werken", vervolgt Kees. Zo reisde hij afgelopen zomer met zijn vrouw Bruce Springsteen achterna op zijn Europa-tournee. "En over drie weken staan we op het punt om voor een kleine drie maanden door Australië en Nieuw-Zeeland te reizen. Dat kon nog net mooi voor het nieuwe skiseizoen."
Bakens verzet
Op de vraag wat zijn mooiste jaren in de fruithandel zijn geweest, antwoordt Kees. "Dat vond ik toch wel de periode van 1990 tot begin 2000. De tijd dat Europa groter werd, de grenzen opengingen en er veel kansen ontstonden. De val van de Berlijnse Muur heb ik altijd als een mijlpaal ervaren. Als bedrijf hebben we tot 2000 volledig van de Duitse markt kunnen leven. Daarna werd het land steeds meer zelfvoorzienend en hebben we onze bakens verzet en zijn we in heel Europa aan de gang gegaan. Dat pionieren met het bezoeken en bemannen van de beurzen heb ik altijd supergraag gedaan."
© Kees Oskam
Een trouwe beursganger
"Het meest heb ik geleerd van mijn eigen fouten. Die maak je nu eenmaal in de dagelijkse beslommeringen en dat voelde je dan vaak meteen in je portemonnee, maar dat was een goede les", blikt Kees terug. "Ik ben tussen mijn zevende en zeventiende actief geweest in de hippische sport en de eerste les was dat je als je van een pony afviel meteen er weer op moest klimmen, omdat je anders angstig zou kunnen worden. Als kind heb ik, hoewel in ingeënt was, polio gehad en toen heb ik ook hard moeten strijden om te overleven. Dat zijn dingen die je doorzettingsvermogen vormen."
Specialisatie in hardfruit
"Tot 2007 zaten we ook wel in de groenten en het importfruit, maar omdat de coöperaties steeds meer rechtstreeks de eindklanten gingen bedienen - ook met kleinere volumes - kon dat op een gegeven moment niet meer uit. Toen zijn we ons puur gaan toeleggen op het hardfruit, waarbij de verhoudingen tussen peren en appels ongeveer 60/40 was. We hebben altijd de teelt en handel gecombineerd, waarbij het handelshart bij mij altijd nog iets harder heeft geklopt. Maar eigen teelt was belangrijk om de mensen te interesseren. We lieten altijd mensen in de late zomer naar de oogst komen kijken, waarmee we de illusie wekten dat het allemaal uit die eigen boomgaarden kwam."
© Kees Oskam
De algehele opinie waar de fruitsector mee te maken heeft, gaat Kees aan het hart. "Het doet me pijn als ik lees hoe de fruittelers als ordinaire gifspuiters worden weggezet. Ik zie het zelf zo dat politieke partijen aan de linkerkant van het spectrum op zoek moesten naar nieuwe thema's toen de BV-Nederland het hele arbeidsbeleid met ook de secundaire arbeidsvoorwaarden goed op de rit had. Dat is 'klimaat' geworden en dat scoort als een 'jekko'."
Dat de conceptrassen zo'n vlucht hebben genomen, kan Kees goed begrijpen. "Wij hebben daar zelf ook aan meegedaan met de Bonita-appel. Helaas is die nooit echt opgepakt door de grote supermarkten, want het was naar onze beleving een hele geschikte appel voor Noordwest-Europa. Maar de retailers hebben tegenwoordig allemaal hun eigen ras. Albert Heijn heeft de Sprank, Lidl de Evelina en daar zullen de komende jaren nog meer clubrassen bijkomen. Tegelijkertijd verwacht ik ook wel dat Elstar, Jonagold en Red Prince de komende twintig jaar nog zeker mee zullen gaan. Een ras als Elstar is dan wel een vrij ras, maar wel eentje met naam en faam."
© Kees Oskam
Markttoegang Brazilië voor Conference peren
"En de Conference peer is met zijn uitzonderlijke kwaliteiten niet voor niets het grootse perenras van Europa. Met alle ontwikkelingen die er gaande zijn in de Italiaanse perenteelt, ontstaan er ook weer kansen voor de Nederlandse export. Ik heb me destijds behoorlijk druk gemaakt om de marktopening voor Nederlandse Conference peren in Brazilië voor elkaar te krijgen. Dat heeft me veel tijd en energie gekost, maar helaas is dat toen, door tegenwerking van het ministerie niet gelukt. Dat is wel een bittere pil geweest, maar wie weet dat het opnieuw op de agenda komt, nu de teelt van de Portugese Rocha peren zwaar onder druk staat."
Op de verkoop van zijn teelt- en handelsbedrijf aan Van Kessel Fruit blikt Kees met tevredenheid terug. "We hebben ook wel summiere gesprekken met andere partijen gevoerd, maar Van Kessel was echt onze eerste keus en was ook serieus geïnteresseerd. We hadden dan ook een startklaar bedrijf met een uitstekende reputatie in binnen- en buitenland. Ik kan iedereen recht in de ogen kijken, dat heb ik altijd heel erg belangrijk gevonden."
Voor meer informatie:
Kees Oskam
Mob: 06 53 371 003
[email protected]