Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Antonio López, Frunet (Spanje):

"Zolang de kwaliteit goed is, geven mensen de voorkeur aan gesneden fruit"

Gesneden fruit zoals ananas, mango, kokos en steeds vaker ook watermeloen en meloen, wordt steeds populairder. Het gemak waarmee het te eten is, speelt daarbij een grote rol. Telers van bijvoorbeeld ananas springen hierop in door zelf in te zetten op verwerking en verpakking.

"Sommige vruchten, zoals ananas en kokos, koopt men bijna alleen nog voorgesneden. Ze zijn lastig om thuis zelf te snijden", zegt Antonio López, directeur van het Spaanse Frunet. "We zien een duidelijke groei in de vraag naar gesneden ananas, maar ook mango, meloen en watermeloen doen het goed. Als de kwaliteit goed is, kiezen mensen liever voor gemak. Gesneden fruit met smaak en voor een scherpe prijs, daar draait het om."

© Frunet

Toch blijft Frunet in de kern een versbedrijf. "De markt voor voorgesneden fruit groeit hard, maar onze basis blijft de afzet van onbewerkte, verse producten."

Ananas wordt intussen het hele jaar door gegeten en is in de ogen van de consument al lang geen 'exotische vrucht' meer. "Het is een vaste waarde op tafel geworden", zegt López. "Vooral gesneden ananas is enorm populair, omdat het snijden lastig is. De smaak is over het algemeen goed en de prijs blijft betaalbaar."

Ook avocado is inmiddels onderdeel van het dagelijkse eetpatroon. "Spanje is de belangrijkste teler binnen Europa. Dat maakt het product extra toegankelijk", vertelt López. Frunet teelt jaarlijks zo'n 2.500 ton avocado. "Eind september starten we met de eerste greenskins. De oogst loopt tot april."

Wat mango betreft: "We zijn vorige week begonnen met oogsten, en gaan daarmee door tot eind oktober, afhankelijk van de regenval", aldus López. "De mango blijft qua volume achter op de avocado. We zitten rond de 1.500 ton per jaar."

Na meerdere droge jaren is er weer regen gevallen, wat de verwachtingen doet stijgen. "We hopen dit seizoen op een flinke toename in kilo's avocado en mango. Het water heeft echt geholpen." De belangrijkste teeltregio voor avocado in Spanje blijft de Costa Tropical, in de provincies Málaga en Granada. "In Valencia en Huelva lijkt de uitbreiding van het areaal tot stilstand te komen. Avocado is geen makkelijk gewas, en fruitteelt is nu eenmaal grillig. Er is geen vrucht die elk jaar gegarandeerd goed scoort."

© Frunet

Over de toenemende concurrentie uit Marokko zegt López: "Ze breiden snel uit, mede dankzij grote installaties voor waterontzilting. Mogelijk oogsten ze inmiddels meer dan Spanje, of dat gebeurt binnenkort. Water is en blijft dé grondstof voor de groente- en fruitteelt. Wie water heeft, kan telen."

Volgens López ligt er ook een probleem bij het gebrek aan steun vanuit de overheid. "De publieke sector zet nauwelijks in op land- en tuinbouw. Daar komt bij dat we zwaar lijden onder oneerlijke concurrentie. Buitenlandse telers kunnen werken met middelen die hier allang verboden zijn, en hun kosten liggen veel lager."

Frunet specialiseert zich in exotisch fruit zoals ananas, mango en avocado. De hoofdvestiging staat in Málaga, waar ook het snijwerk gebeurt. De ananasplantages liggen in Costa Rica. Jaarlijks verwerkt het bedrijf ongeveer 20 miljoen kilo fruit, bestemd voor de Spaanse markt en de rest van Europa.

Neem voor meer informatie:
Antonio López (manager)
Frunet
Tel: +34 609 50 03 78 (Spanje)
[email protected]
www.frunet.net

Gerelateerde artikelen → Zie meer