Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse mango herpakt zich: stabiele oogst en nieuwe kansen op EU-markt

Na twee lastige jaren lijkt de Spaanse mango dit seizoen weer op stoom te komen. De oogst wordt geraamd op 30.000 tot 35.000 ton, vergelijkbaar met het niveau van 2022. Toen werd ruim 30.000 ton bereikt, maar in 2024 zakte dat door droogte en lage temperaturen terug tot minder dan 20.000 ton, aldus cijfers van Faostat.

© Reyes Gutierres

Juan Antonio Reyes Gutiérrez, directeur van het gelijknamige familiebedrijf uit Vélez-Málaga, ziet de toekomst positief in: "De oogst van dit jaar is weliswaar geen record, maar ze zal mooi gespreid op de markt komen en is van goede kwaliteit. Dankzij goed gevulde stuwmeren is de wateraanvoer verzekerd. Dat is cruciaal om met voldoende volumes het vertrouwen van de Europese klant terug te winnen, na twee jaar met tekorten."

Volgens Reyes verloopt de oogst gefaseerd. "De Osteen mango is beschikbaar van week 36 tot 42, Kent van week 36 tot 40, en Keitt van week 40 tot 46. Door deze spreiding kunnen we het aanbod beter afstemmen op de vraag, zowel in eigen land als daarbuiten."

Europese vraag blijft groot
Hoewel Spanje een groeiende speler is, komt nog altijd het merendeel van de mango's op de Europese markt uit Zuid-Amerika. In 2024 was Brazilië goed voor 25% van de import, gevolgd door Peru met 16%. Spanje kwam uit op 6%, volgens cijfers van Faostat.

Toch is er ruimte voor groei, zeker nu de Spaanse consumptie blijft stijgen. In 2024 werd er in Spanje zelf meer dan 42.000 ton mango's geconsumeerd. "Een aanzienlijk deel van de oogst blijft dus gewoon in eigen land", zegt Reyes. "Meer dan een derde wordt lokaal verkocht, waardoor we structureel tekortschieten om de Europese vraag – zo'n 500.000 ton per jaar – ook maar deels te dekken. Europa heeft wekelijks zo'n 8.000 à 10.000 ton nodig. Met onze huidige oogst komen we daar nog lang niet aan."

© Reyes Gutierres

Mango weer zichtbaar in supermarkten
Door de kleine oogsten van de afgelopen jaren verdween de Spaanse mango grotendeels uit de folders van grote supermarktketens. "Dat moet dit jaar anders", stelt Reyes. "Met een stabielere oogst roepen we supermarkten op om opnieuw plaats te maken voor Spaanse mango's in hun promoties."

Hij benadrukt het belang van lokaal geteeld fruit: "Een Spaanse mango betekent versheid, topkwaliteit en steun aan onze telers. Het is duurzamer en versterkt de lokale economie. We hopen dat consumenten dit seizoen volop kiezen voor dit unieke, herkenbare product van eigen bodem."

© Reyes Gutierres

Volgens Reyes kan 2025 zelfs een kanteljaar worden voor de Spaanse mango in Europa: "Een betere oogst betekent ook dat de grote marktspelers opnieuw vertrouwen krijgen in de Spaanse herkomst. Zeker in de periode tussen week 36 en 46."

Reyes Gutiérrez is standhouder op de komende Fruit Attraction in Madrid: hal 9, stand 9D21.

Voor meer informatie:
Juan Antonio Reyes
Reyes Gutiérrez
Tel: +34 952 50 56 06 (Spanje)
[email protected]
www.reyesgutierrez.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer