De Indiase export van jackfruit wordt gestimuleerd door een sterke vraag naar verwerkte producten zoals chips, gevriesdroogde poeders, diepgevroren pasteitjes en plantaardig vlees, aldus Mithilesh Desai, directeur van Jackfruitking Agro Producer Company, gevestigd in Ratnagiri, Maharashtra. "Onze export is uitgebreid van Mauritius naar de Golfstaten en Europa, dankzij de veelzijdigheid van het fruit en de groeiende wereldwijde belangstelling."
© Jackfruitking Agro Pvt. Ltd.
De export van jackfruit wordt beperkt door de korte houdbaarheid van het verse fruit. Daarom ligt de nadruk vooral op verwerkte producten. Volgens Desai wordt verse jackfruit voornamelijk geëxporteerd naar nabijgelegen Golfstaten, vanwege beperkingen in logistiek en koelketeninfrastructuur.
"Twee jaar geleden startte Jackfruitking Agro met de eerste Indiase export van jackfruitplanten naar Mauritius, en vorig jaar exporteerden we verwerkte producten naar landen in de Golf. We hebben ook een proef uitgevoerd met de export van verse jackfruit naar Dubai, wat aantoonde dat er een grote behoefte is aan optimale naoogstbehandeling en koelketenlogistiek om de kwaliteit en houdbaarheid te waarborgen," legt Desai uit.
© Jackfruitking Agro Pvt. Ltd.
De vroege komst van de moesson in mei had invloed op de oogst in Maharashtra, maar de algehele beschikbaarheid bleef goed, omdat het merendeel van het jackfruit al verwerkt of verkocht was, stelt Desai. "Het seizoen, dat loopt van januari tot juni, had dit jaar te maken met vroege regenval, waardoor de uiteindelijke opbrengst met 20-25% afnam, hoewel de prijzen stabiel bleven. Verbeterde opbrengsten en verwerkingscapaciteit stimuleerden de export, vooral van producten met toegevoegde waarde." Jackfruitking Agro, dat 1.100 telers in Maharashtra's Konkan regio vertegenwoordigt, heeft de verwerking opgeschaald om aan de vraag te kunnen voldoen.
© Jackfruitking Agro Pvt. Ltd.
"In de afgelopen drie jaar is onze verkoop van verwerkte jackfruit met 70-75% gestegen, terwijl de verkoop van verse jackfruit met 40% is gestegen, voornamelijk op de binnenlandse markt. Verwerkte producten zoals chips en poeders domineren de export en vertegenwoordigen 60% van onze productie, terwijl 20% van de verse jackfruit wordt verkocht en 20% verloren gaat," benadrukt Desai. "De markt wordt gedomineerd door twee belangrijke jackfruitvariëteiten: zacht vruchtvlees, dat wordt gebruikt voor pulp, en hard vruchtvlees, dat wereldwijd de voorkeur geniet voor producten met toegevoegde waarde, zoals nuggets, pasteitjes en hamburgers. Jackfruit met hard vruchtvlees is zeer gewild vanwege zijn veelzijdigheid in plantaardige vleesrecepten, zoals kebabs en biryani's."
© Jackfruitking Agro Pvt. Ltd.
Desai ziet grote kansen voor de Indiase jackfruitsector in de komende jaren, vooral naarmate de inspanningen om de koudeketen en logistieke systemen te verbeteren vorderen. "De Indiase jackfruiteconomie, ter waarde van ongeveer USD 4,5 miljard, verliest aanzienlijke waarde door problemen met de keten. Verbeterde systemen kunnen 20-30% van deze waarde terugwinnen door export van verse producten, naast de groeiende vraag naar verwerkte jackfruitproducten. Wij richten ons op de export van jackfruit naar de VS, Frankrijk, Duitsland, het VK en de Golfstaten, door gebruik te maken van de vrijhandelsovereenkomst tussen India en het VK en verbeterde systemen voor de koudeketen."
Voor meer informatie:
Mithilesh Desai
Jackfruitking Agro Producer Company
Tel: +91 82 75 455 176
[email protected]