Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Reine des Reinettes Gourmande slechts enkele weken verkrijgbaar

Alles begon zo'n vijftien jaar geleden, toen drie gepassioneerde Franse fruittelers elkaar vonden in hun gedeelde liefde voor een bijzondere appel: de Reine des Reinettes. Benoît Carreau-David, teler en commercieel directeur bij SICA Gerfruit, blikt terug: "Toen teelden SICA Gerfruit, Cofruid'Oc en Les Vergers de la Blottière deze appel al. Maar de Reine des Reinettes had het moeilijk. We beseften dat als we haar unieke kwaliteiten niet beter zouden uitlichten, dit veeleisende en dure ras langzaam zou verdwijnen."

© Reine des Reinettes Gourmande

Een appel die vraagt om aandacht
De drie telers besloten daarom om samen de Reine des Reinettes Gourmande op de kaart te zetten. Ze stelden een streng kwaliteitsschema op, herpositioneerden de appel als traditioneel Frans erfgoed, en presenteerden haar zoals ze echt is: een smaakvolle seizoensappel, vaak al drie generaties lang geteeld, en alleen bestemd voor de Franse markt.

"Het is een appel die je moet vertroetelen", legt Carreau-David uit. "Ze wordt geplukt in meerdere oogstrondes – soms wel acht per boom – om precies het juiste rijpingsmoment te benutten. Dat levert een unieke smaak op, met frisse zuren, tonen van kweepeer en honing, en een karakteristieke bite die trouwe liefhebbers jaar na jaar doet terugkeren."

De Reine des Reinettes Gourmande is een echt seizoensproduct: slechts enkele weken verkrijgbaar, niet geschikt om lang te bewaren. Jaarlijks wordt er slechts zo'n 2.000 ton van geoogst. Daarmee is het een ambachtelijk product, afkomstig van telers met specifieke vakkennis en liefde voor hun vak.

In tegenstelling tot commerciële rassen die in één of twee plukrondes van de boom zijn, vraagt deze appel veel meer werk. "De bloei is gespreid en de rijping gebeurt in fasen", zegt Carreau-David. "Elke week lopen we onze percelen door om zo'n 3 à 4 ton per hectare te oogsten, precies op het moment van optimale rijpheid. Dat is arbeidsintensief, maar noodzakelijk om de volle smaak tot zijn recht te laten komen."

© Reine des Reinettes Gourmande

Herwaardering
De aanpak wierp zijn vruchten af. Consumenten en inkopers reageerden positief op het verhaal achter de appel. "Onze boodschap is goed ontvangen", vertelt Carreau-David. "Ik ben onze afnemers dankbaar voor hun enthousiasme en steun. Deze appel is niet goedkoop om te telen. Een goedkope Reine des Reinettes zou ook haar ziel verliezen. Door haar op waarde te schatten, konden we het ras behouden. Terwijl het areaal tussen 2000 en 2010 halveerde, is bij ons sinds de introductie van de 'Gourmande' het areaal juist met 20% gegroeid."

Dankzij de gezamenlijke inspanning van de drie organisaties werd de neerwaartse trend gekeerd, en kregen oude boomgaarden zelfs een tweede leven. "Het is niet alleen economisch interessant, maar ook intellectueel bevredigend. Maar je moet wel beseffen: ik kan niet nog meer Reine des Reinettes in mijn boomgaard planten. Anders heb ik vier keer zoveel personeel nodig. Het vraagt dus om een weloverwogen balans."

Veelbelovende oogst in Val de Loire
Voor het vijftiende seizoen van de Reine des Reinettes Gourmande ziet het er goed uit. "In sommige regio's is de oogst getroffen door slecht weer", vertelt Carreau-David. "Maar in de Val de Loire hadden wij geluk. De bloei en het voorjaar waren gunstig, en de oogst – die twee weken geleden begon – is van hoge kwaliteit. Vorige week startte de afzet en de eerste reacties zijn veelbelovend. Het belooft een uitstekend seizoen te worden."

Voor meer informatie:
Benoit Carreau-David
SICA Gerfruit
La Portière
72500 Chenu (Frankrijk)
Tel: +33 (0)2 43 38 11 60

Gerelateerde artikelen → Zie meer