De Spaanse knoflookoogst wordt een stuk beperkter dan vorig seizoen. Zowel Spring als paarse knoflook hebben te lijden gehad onder het weer. Het natte voorjaar en de hitte vanaf half mei zorgden voor flinke oogstverliezen.
"Door de regen in het voorjaar verwacht ik zo'n 20% minder opbrengst per hectare bij de Spring knoflook", vertelt Andrés García, directeur van Antogar. "De paarse knoflook heeft het dan weer zwaar gehad door de aanhoudende hitte. De kwaliteit is goed, maar er is gewoon veel minder. Het klimaat speelt dit seizoen duidelijk een hoofdrol."
© Antogar
Meer Spring dan paarse knoflook
Spanje staat al jaren bekend als knoflookland bij uitstek, maar het teeltlandschap verandert. "We telen hier twee soorten: Spring en paarse knoflook", legt García uit. "Spring komt oorspronkelijk uit China en is vroeger klaar. De paarse variant is van oudsher Spaans. Maar ik zie inmiddels meer Spring dan Morado op de velden staan."
Volgens García draait het vooral om opbrengst. Spring levert simpelweg meer kilo's per hectare. "Maar Morado smaakt veel beter. Die heeft een karakteristiek aroma en bevat een olie die je niet terugvindt in Spring. Ook is de bewaarbaarheid veel beter: je kunt de paarse knoflook 60 dagen buiten de koeling houden zonder dat hij kiemt. Maar ja, kwaliteit kost geld, en daar haakt de markt vaak op af. En telers moeten planten wat de markt vraagt."
© Antogar
Gebrek aan goed pootgoed
De teelt van knoflook in Spanje kent meerdere structurele problemen. "Er is tekort aan goed pootgoed. Knoflook is wereldwijd een nichegewas, dus grote zaadbedrijven investeren er nauwelijks in. Daardoor blijven de rassen kwetsbaar en de opbrengsten laag."
Daar komt bij dat gewasbeschermingsmiddelen steeds verder worden beperkt. "De overheid investeert niet in onderzoek, en ook de sector zelf heeft het laten liggen. We zijn gemakzuchtig geworden. Het tekort aan vakbekwame arbeidskrachten en de enorme administratieve druk maken het er niet beter op."
© Antogar
Een ander knelpunt is de grond. "Knoflook mag je idealiter pas na vijf jaar op hetzelfde perceel telen. Maar de grond is uitgeput, met als gevolg meer bodemziektes. Ook de irrigatiecapaciteit is beperkt en wordt steeds krapper", zegt García. "Zonder vruchtwisseling en water wordt telen steeds lastiger."
"De oogst moet binnen 45 dagen gebeuren, en bijna alles gebeurt met de hand. Het is een kwetsbaar product en mag niet beschadigd raken. De toekomst ligt volgens mij in verwerking en automatisering. Door de kosten zullen we toe moeten naar geschilde knoflook als eindproduct."
Antogar teelt in Castilla-La Mancha zowel Spring als paarse knoflook op 350 hectare. Jaarlijks exporteert het ruim 4 miljoen kilo naar de EU en andere landen.
Voor meer informatie:
Andrés García (manager)
Antogar
Tel: +34 670 99 05 18 (Spanje)
[email protected]
www.antogar.com