Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mango's van het Egeïsche eiland Paros

In augustus bereikt het toeristenseizoen in Griekenland zijn hoogtepunt. Deze drukte is ook zichtbaar bij de lokale grossiers. Arsenis Loukis, eigenaar van het bedrijf Arsenis op Paros, een populair eiland in de Cycladen, schetst de situatie als volgt: "Het toeristenseizoen begint rond Pasen en eindigt in oktober, maar in juli en augustus draait ons bedrijf op volle toeren."

© Arsenis
Mango's geteeld op Paros

Paros is een eiland met een droog klimaat, wat het lokaal telen van fruit bemoeilijkt: "We werken samen met grossiers in Athene en importeurs om aan de lokale vraag te voldoen. We bevoorraden meer dan 100 hotels, restaurants en cafés en leveren ook aan supermarktketens op ons eiland, hoewel dat slechts een gedeelte van hun assortiment betreft.We merken echter geen verschil in de kwaliteit van de producten die besteld worden door horecazaken en winkels," aldus de Griekse handelaar.

© Arsenis
Cactusvijgen uit de boomgaarden van Arsenis in Paros

"Er is veel vraag naar exotisch fruit, appelen, sinaasappelen, citroenen, perziken en nectarines, maar het seizoen voor steenfruit verloopt moeilijk. De oogst is beperkt en de prijzen zijn hoog, en er zijn nog andere financiële uitdagingen. Eerder was er veel zwart geld in omloop op de markt, wat nu is afgenomen, en dat verergert de economische problemen," legt Arsenis uit.

© Arsenis
Granaatappelen uit de boomgaarden van Arsenis in Paros

Arsenis teelt zelf ook een verscheidenheid aan zomerfruit. Daarmee voorziet hij niet alleen zijn klanten op het eiland, maar stuurt ook een deel naar de centrale groente- en fruitmarkt in Athene. "Momenteel oogsten we van zes hectare onze eigen granaatappelen en hebben we ook onze eigen vijgen en cactusvijgen. In de winter, wanneer de omzet veel lager ligt dan in de zomer, ondersteunen we de verkoop met onze eigen sinaasappels en citroenen."

Een opmerkelijk gegeven is dat er op Paros mango's en papaja's worden geteeld. "Deze worden door een lokale teler in kassen geteeld. Het papayaseizoen is voorbij, maar het mangoseizoen is nog gaande. Het is een verrassing voor mensen om lokale mango's te vinden, en de markt heeft er de voorkeur voor. Uiteraard vullen we de behoeften aan met geïmporteerd product, maar we sturen de mango's van Paros ook naar de centrale groente- en fruitmarkt in Athene," benadrukt Loukis.

Voor meer informatie:
Arsenis Loukis
Arsenis
Tel: +30 2284 055 015
[email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer