Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleine Franse vijgenoogst beleeft topstart

"Het vijgenseizoen is uit de startblokken geschoten als nooit tevoren", zegt Cyril Kointz, kwaliteitsverantwoordelijke bij het Franse Copsolfruit, een coöperatie die zo'n 70 leden telt.

De oogst begon dit jaar opvallend vroeg, en dat blijkt een schot in de roos: zowel qua volume als kwaliteit ziet het seizoen er veelbelovend uit. "Normaal oogsten we tussen 15 augustus en 15 november, met een piek van begin september tot eind oktober. Maar dit jaar zijn we er eerder bij en zitten we nu al volop in de pluk. De eerste ladingen liggen inmiddels in de supermarkt, en dat met een uitzonderlijk mooie kwaliteit en ruime hoeveelheden."

© Syndicat AOP Figue de Solliès

Doel: 1.000 ton vijgen
Copsolfruit verwacht dit jaar zo'n 1.000 ton vijgen te oogsten. Daarvan wordt ongeveer 500 tot 600 ton verkocht onder het BOB-label Figue de Solliès. Die beschermde oorsprongsbenaming geldt sinds 2011 voor verse vijgen en sinds 2021 ook voor verwerkingsdoeleinden.

"De Figue de Solliès – ook wel bekend als Violette de Solliès of Bourjassotte noire – is een karakteristiek ras uit de regio. De vrucht staat bekend om haar smaak en maatvoering: tussen de 4 en 7 centimeter, waarmee ze tot de grootste op de markt behoort. Die maat is te danken aan zowel de vruchtbare bodem als het vakmanschap van de telers", aldus Kointz.

"Wat deze vijg bijzonder maakt, is de snelheid van het traject van boom tot bord. De vijgen worden één dag na de pluk verpakt en liggen binnen twee dagen al in de winkel. Dat garandeert een maximale versheid. Smaaktechnisch valt ze op door de perfecte balans tussen zoet en friszuur. De vijg wordt in zijn geheel gegeten. De schil geeft pit, het vruchtvlees is rijk aan suiker. De smaak verraadt een vrucht die tot volle rijpheid aan de boom heeft gehangen en zich de hele zomer vol heeft gezogen met zon."

© Syndicat AOP Figue de Solliès

Populaire vijg met beperkt areaal
Deze unieke smaak en kwaliteit verklaren de sterke positie van de Figue de Solliès op de Franse markt, waar de vraag het aanbod ruim overstijgt. "Jaarlijks consumeren Fransen tussen de 10.000 en 12.000 ton vijgen. De regio Solliès levert jaarlijks zo'n 1.500 ton, waarvan 1.000 ton via de coöperatie en nog eens 500 ton van zelfstandige telers. Daarmee komt twee derde tot zelfs driekwart van de Franse teelt – in totaal goed voor 2.000 à 2.500 ton – uit dit ene gebied. Ter vergelijking: Turkije produceert jaarlijks tot 200.000 ton vijgen. Toch is er nauwelijks directe concurrentie, want de Franse Figue de Solliès is een klasse apart. De populariteit is de afgelopen jaren fors toegenomen. Het ras is inmiddels het boegbeeld van de streek en levert de telers bovendien een goede boterham op. Dat is mede te danken aan de waardering voor hun specialistische vakwerk en de arbeidsintensieve teelt en verpakking."

© Syndicat AOP Figue de Solliès

Strenge eisen, scherpe controles
De Figue de Solliès staat niet voor niets bekend als kwaliteitsproduct: de lat ligt hoog. "Van de 1.000 ton die dit jaar wordt geoogst, gaat zo'n 600 ton als verse consumptievijg naar supermarkten en groothandels, waaronder belangrijke afnemers als Agruban op de groothandelsmarkt van Rungis. De resterende 400 ton is bestemd voor verwerking", legt Kointz uit.

"Het BOB-label garandeert een nauwgezet gecontroleerde kwaliteit. De vijgen worden uitsluitend geoogst op volledige rijpheid, met een suikergehalte dat ruim boven de 14 graden Brix ligt. Voor verse consumptie zit dat tussen de 16 en 18, en voor verwerking boven de 20. Dat is het voordeel van een herfstvrucht die de hele zomer aan de boom heeft gerijpt. Dagelijks worden monsters genomen en geanalyseerd. Elke tien dagen worden bovendien smaaktesten uitgevoerd. Mocht het weer afbreuk doen aan de kwaliteit, dan kan besloten worden de BOB-status tijdelijk op te schorten totdat de omstandigheden verbeteren. De aangesloten telers werken volgens een streng lastenboek, waarin onder andere milieuvriendelijke teeltmethoden en traditioneel vakmanschap centraal staan", besluit Kointz.

© Syndicat AOP Figue de Solliès

Voor meer informatie:
Copsolfruit
Tel: +33 (0)4.94.28.94.37

Gerelateerde artikelen → Zie meer