© Migel Srl
Bij het Siciliaanse Migel draait alles om smaak. Het familiebedrijf uit Palermo selecteert bewust de zoetste delen van het fruit, om een eindproduct met een hoog Brix-gehalte te garanderen. "Voor ons is zoetheid een belangrijke kwaliteitsmaatstaf," vertelt salesmanager Franco Milazzo. "Zowel bij vers fruit als bij alles wat we verwerken. Diezelfde aanpak gebruiken we nu ook voor de cactusvijg, waarmee we sinds vorige week puree maken voor onder meer ijsbereiders, bakkers en zoetwarenproducenten."
Migel werd in 1987 opgericht. Oorspronkelijk richtte het bedrijf zich op gekoelde distributie van agroproducten. In 2002 opende het een eigen verwerkingsfaciliteit, speciaal voor Siciliaanse bosaardbeien. Tegenwoordig staat de tweede generatie aan het roer: Vincenzo, Alessandro en Francesco, de zonen van oprichter Pasquale.
© Migel Srl
Jaarlijks verwerkt Migel zo'n 300 ton vers seizoensfruit. Het assortiment bestaat uit verschillende concentraten en natuurlijke sappen van onder meer citrus (citroenen, bloedsinaasappelen, sinaasappelen, mandarijnen), watermeloenen, aardbeien, cactusvijgen, moerbeien (zwart en rood), perziken en granaatappelen. Hieruit worden halfproducten gemaakt, voornamelijk voor de ambachtelijke ijsindustrie.
© Migel Srl | © Concetta Di Lunardo | AGF.nl |
Om de versheid te behouden worden de sappen direct na verwerking teruggekoeld tot -30°C of -20°C, zodat fermentatie stopt. Binnen drie uur na het begin van de productie zijn alle producten verpakt en klaar voor verzending.
Volgens Franco Milazzo verloopt de oogst van cactusvijgen, die begin augustus van start is gegaan, voorspoedig. "De kwaliteit is goed en de volumes zijn naar verwachting", zegt hij. Voor granaatappelen ligt dat anders. "De vraag is de afgelopen jaren gedaald, mede door hoge teeltkosten en stevige buitenlandse concurrentie. Steeds meer telers stappen daarom over op de teelt van avocado's. We verwachten een kleinere oogst, met ook kleinere vruchten. De droogte speelt daarin een grote rol. Daardoor zal een groter deel naar de industrie gaan, terwijl de prijzen op de versmarkt waarschijnlijk stijgen", legt hij uit. Ooit was dit product een speerpunt voor Migel in de herfstmaanden.
© Migel Srl
Migel verkoopt al zijn sappen en purees onder eigen merk. De belangrijkste afnemers zijn eet- en drankgelegenheden, ambachtelijke ijsmakers en banketbakkers in Sicilië en Midden-Italië. Ook de export groeit, met leveringen aan klanten in onder andere Zweden, Noorwegen, Malta en Corsica. De producten zijn beschikbaar in handige verpakkingen van 2,5 kg voor kleinere klanten, en in grotere hoeveelheden van 10, 20 of 25 kg of zelfs vaten van 200 kg voor de industrie.
© Migel Srl
Het bedrijf beschikt over multifunctionele koelcellen met ruimte voor 2.500 pallets. Naast opslag voor eigen gebruik biedt Migel ook opslagdiensten aan derden, met temperaturen tot -20°C. Alle koelcellen worden nauwlettend in de gaten gehouden, 24/7. Er is altijd personeel bereikbaar, ook in het weekend, zodat klanten flexibel kunnen worden bediend.
Voor meer informatie:
Vincenzo Mirrione
Migel Srl
Via Ercole, 99
0044 Carini (Pa) – Italië
Tel: +39 (0)91 8691204
[email protected]
www.migel.it

