Ondanks een faillissementsgolf blijven 'groentetorens' in bankrapporten verschijnen als de productiemethode van de toekomst voor voedsel. Hoe zit dat? Het FD ging langs bij Growy in Amsterdam en vroeg rond bij de bank en ook bij investeerders.
In Amsterdam zegt Growy-CEO Ard van de Kreeke het goed voor elkaar te hebben. Op 'boerderijniveau' is de vertical farm rendabel. De code is gekraakt.
Growy levert sla en kruiden, en ligt sinds dit voorjaar met producten in de Nederlandse retailschappen. Aan het telen van onder meer tomaten waagt men zich niet. Andere partijen doen of deden dat wel. Voorlopig zonder veel succes op grote schaal.
Staatsfonds Invest-NL steekt vaker geld in nieuwe voedseltechnieken, maar kijkt momenteel niet naar de groentetorens, constateert de krant. Zonder grotere gewassen is de potentie niet groot genoeg en blijft de businesscase 'lastig', aldus Invest-NL in een reactie in het FD.
Na een investeringspiek en een faillissementsgolf denkt Ard dat de sector inmiddels de stijgende lijn voorzichtig weer te pakken heeft. Ook Cindy van Rijswick denkt dat het dal is bereikt.
Bron: FD (€)