West-Afrika kampt met een overvloed aan mango's die de opnamecapaciteit van de lokale markt ruimschoots overschrijdt, terwijl minder dan 20% van de jaarlijkse productie geëxporteerd wordt. Meer dan de helft van de geoogste mango's vergaat en gaat verloren. Hierdoor is de verwerking en het creëren van bijproducten uit mango's een cruciale en veelbelovende aanpak, waarvan de eerste stappen al succesvol zijn geïmplementeerd. Dit benadrukt Aziz Ndiaye, oprichter van ANEP Company.
© ANEP Company
Ndiaye schetst een opkomende en veelbelovende sector: "De ontwikkeling van mango-verwerking speelt in op een fors ongebruikt aanbod en een groeiende marktpotentie. West-Afrikaanse landen ondervinden exportbeperkingen als gevolg van logistieke uitdagingen, mondiale concurrentie en strengere eisen in de bestemmingsmarkten. Hierdoor wordt jaarlijks een aanzienlijk deel verspild. Echter, de verwerkingssector heeft recentelijk een versnelling ingezet en ontwikkelt zich snel in diverse landen, met name in Burkina Faso."
"Er zijn diverse verwerkingsmethoden zoals drogen, invriezen, biogasproductie, en het maken van concentraten of puree. In West-Afrika is drogen nog steeds het belangrijkste proces, hoewel ook andere technieken worden toegepast. Voor de productie van één ton gedroogde mango's is acht ton verse mango's nodig. Bij ANEP telen we mango's in Burkina Faso, Senegal, Benin en Ivoorkust, maar al onze mango's voor drogen komen uit Burkina Faso en worden daarna geëxporteerd naar verschillende markten, voornamelijk Duitsland."
© ANEP Company
De voorkeur voor mango's uit Burkina Faso wordt bepaald door hun seizoensgebondenheid en de geografische ligging. Ndiaye: "De oogst in Burkina Faso begint als eerste in West-Afrika, al in maart, wanneer de vraag nog laag is door een kort seizoen. De eerste variëteit is de Amélie, die minder populair is op internationale markten, maar samen met andere lokale variëteiten geschikt is voor drogen. We vervoeren verse mango's vanuit Burkina Faso via de weg naar Marokko, met enkele luchtzendingen naar Nederland. De rest wordt gedroogd, waarbij we prioriteit geven aan fruit dat niet voldoet aan de verse marktstandaarden qua grootte en uiterlijk."
Burkina Faso kent een snelle ontwikkeling in de mangoverwerkende sector, zowel in het drogen als in de productie van groenten- en fruitconcentraten. "In Burkina Faso wordt het drogen van mango's voornamelijk door vrouwen uitgevoerd, wat hun positie versterkt. De ontwikkeling van deze sector is door de overheid en NGO's aangemoedigd door investeringen en kennisoverdracht. Burkina Faso is momenteel een voortrekker in deze sector binnen West-Afrika, samen met Ghana."
© ANEP Company
De afzetmarkt biedt nog veel mogelijkheden, aldus de exporteur, die constateert dat telers en exporteurs hier nog niet optimaal van profiteren. "Gedroogde mango's worden in markten zoals Duitsland als luxeproducten gezien, met zeer hoge winkelprijzen vergeleken met de prijzen die telers en exporteurs ontvangen. Dit is typisch voor een jonge sector en ik ben ervan overtuigd dat de markt zich zal aanpassen naarmate er meer ervaring wordt opgedaan. We hebben verschillende potentiële markten in kaart gebracht, waaronder het Midden-Oosten, Europa, Marokko en West-Afrika. Gedroogde mango's hebben een langere houdbaarheid, waardoor bredere exportmogelijkheden ontstaan," vervolgt hij.
Volgens Ndiaye vertegenwoordigt het drogen van mango's inmiddels een derde van de productie bij ANEP. "Dit seizoen hebben we 1.200 ton mango's geproduceerd, waarvan 400 ton is verwerkt en 800 ton vers is geëxporteerd. We streven ernaar onze verwerkte productie te verhogen door nieuwe processen en toepassingen in de nabije toekomst te introduceren."
© ANEP Company
"We blijven de export van verse mango's, vooral de Kent-variëteit uit Ivoorkust en Senegal, van groot belang vinden. Het verse mangoseizoen verliep dit jaar zeer gunstig, met een toegenomen aanbod uit Senegal en een sterke vraag in Europa en Marokko. Het seizoen eindigde terwijl de vraag in Marokko nog onverminderd groot was. In dit verband wil ik vermelden dat we een partij verse Kent-mango's in Spanje hebben gestald in afwachting van een koper en gereed om naar Marokko te worden verscheept," besluit Ndiaye.
Voor meer informatie:
Aziz Ndiaye
ANEP Company
Tel: +41 78 617 72 23
[email protected]
www.anepcompany.com