De Chocolonely Foundation, Kumasi Drinks en ETG/Beyond Beans openen in Ivoorkust een eerste fabriek waar op grote schaal cacaofruitsap wordt verwerkt. Het witte vruchtvlees van de cacaoboon wordt benut als ingrediënt voor sap. Vanaf september dit jaar wordt de eerste 30.000 liter afgezet aan de eerste grote afnemer, de Ivoriaanse producent van dranken Ivorio. Volgend jaar groeit de productie al naar 300.000 liter.
© Kumasi
Kumasi Drinks werd in 2021 opgericht in 2021 door de Nederlanders Lars Gierveld, Rogiér Power en Linda Klunder. Het bedrijf produceert drankjes van cacaofruitsap, dat anders verspild zou worden. Kumasi verkoopt het fruitsap uit cacaobonen ook aan andere bedrijven, onder andere voor verwerking in frisdranken, chocoladevullingen en zuivelproducten.
De Chocolonely Foundation ondersteunt projecten en organisaties die bijdragen aan een waardig bestaan in cacaogemeenschappen in Ivoorkust en Ghana en richt zich op activiteiten die buiten de directe toeleveringsketen van Tony's Chocolonely vallen. Kumasi zorgt dat boeren meer waarde uit hun oogst kunnen halen, door niet alleen de bonen, maar de hele vrucht te gebruiken.
Naast de Chocolonely Foundation zijn verschillende impact investeerders en -fondsen betrokken, waaronder Unknown Group uit Den Haag, Mudita Coop uit Rotterdam, RVO en IDH.
© Kumasi
Voor meer informatie:
Kumasi Drinks
Catharijnesingel 52
3511 GC Utrecht
0641398935
[email protected]
www.kumasi-drinks.nl