Steeds vaker zie je de markttrend verschuiven richting pitloze druiven. Toch blijven er Spaanse telers die kiezen voor druiven mét pit, vooral in de valleien van de rivier de Vinalopó in Alicante. Deze druif is hoog aangeschreven in Spanje, Frankrijk en Italië. De vooruitzichten voor dit seizoen zijn positief.
Het seizoen begint dit jaar wat later. "Normaal starten we begin augustus, maar dit jaar pas eind augustus", vertelt Cristina Contreras van de salesafdeling van Uvas El Reclot. De hitte vertraagt de rijping. "Als het iets koeler was geweest, zouden de druiven sneller rijpen en mooier kleuren." Toch verwacht ze, op basis van haar inspecties, meer druiven met de goede maatvoering dit jaar.
© Uvas El Reclot
Hoewel de oogst vertraging oploopt, benadrukt ze dat er geen overlap is met andere fruitsoorten. "Juist omdat het zo heet is, denken consumenten momenteel eerder aan meloenen en watermeloenen. Daarom verwacht ik dat we in september goed kunnen verkopen."
Tegen de trend in
Volgens Contreras zijn druiven met pit "als helden in de storm" en vinden ze hun afzet vooral in de buurlanden. "De Aledo druif gaat naar Frankrijk en Italië, in eigen land wordt dit ras vooral in de oudejaarsperiode verkocht. Doña María en Red Globe daarentegen verkopen het hele seizoen in Spanje."
© Uvas El Reclot
"Druiven met pit blijven overeind dankzij hun smaak. Sommige mensen willen nog steeds de authentieke smaak van vroeger. Red Globe, Doña María en Aledo bieden die ervaring. We zijn er voor die liefhebbers."
"De roodpaarse Red Globe en de witte Doña María staan bekend om hun grote maten en zoetheid van tussen de 17 en 22 graden Brix. Onze oogst kan oplopen tot 1,8 miljoen kilo, afhankelijk van het weer en regenval", aldus Contreras.
© Uvas El Reclot
Druiven in beschermende zakken
Elke tros van de Vinalopó druif met beschermde herkomstbenaming wordt aan de ranken verpakt in een zak. "Die verpakking beschermt de druiven tegen wind, vogels en ziektes. Door die methode stopt de rijping, maar de kwaliteit stijgt juist. Er is minder rot, het is een gezondere druif en je vindt geen insecten", legt de verantwoordelijke uit.
"Het is vakwerk. Je hebt veel handjes nodig en die zijn moeilijk te vinden. Je moet per tros een zak aanbrengen, in de brandende hitte van juli. De kosten lopen daardoor op, maar de consument waardeert het."
Het bedrijf Uvas El Reclot startte in 1995 in La Romana (Alicante) met druiventeelt. Nu is het vooral bekend omdat het blijft inzetten op de BOB Vinalopó druiven met pit.
Voor meer informatie:
Cristina Contreras (salesafdeling)
Uvas El Reclot
Tel: +34 620 02 84 93 (Spanje)
[email protected]
www.elreclot.com