Tholen - Met het einde van de vakantieperiode in zicht lijkt de druivenmarkt ook weer aan te trekken. "Sinds de start van het Italiaanse seizoen is de verkoop wat moeizaam verlopen. Men was met verlof en koopt wat minder fruit, maar richting september verwacht ik dat het allemaal weer redelijk goed zal komen", vertelt Henk Vlaeminck van Van Dijk Foods.
"Dat valt ook precies mooi samen met de overgang op de betere variëteiten, zoals Sweet Globe en Autumncrisp bij witte en Jack's Salute en Sweet Celebration bij rode druiven. Dat zijn mooie moderne variëteiten die qua maatvoering grof zijn en een goede brix-waarde hebben", zo legt de handelaar uit. Het Italiaanse druivenseizoen is voor de Vlaamse importeur eind juni van start gegaan. "Het lijkt ieder jaar vroeger te worden en ik weet niet of dat nu per se een goede evolutie is. Dit jaar eind juni is toch een goede twee weken eerder dan vorig jaar, toen we halverwege juli de eerste Italiaanse pitloze druiven kregen. Men probeert het steeds vroeger op de markt te krijgen, maar zeker naar kwaliteit toe lijkt dat niet zo verstandig."

"Door het warme en droge weer in Italië was er al een wat mindere kwaliteit. Zeker de vroege variëteiten vielen daardoor wat kleiner uit. Alleen is de eerste indruk van de consument toch zeer belangrijk. Dan vraag ik me soms af of je niet beter twee weken later kan starten met optimale kwaliteit dan twee weken eerder met mindere kwaliteit. Een slechte druif blijft hangen bij consumenten, wat niet goed is voor herhaalaankopen. Men heeft niet altijd de kennis van seizoenen. Die weten niet dat de druiven van nu anders kunnen zijn dan die van begin juli, dus is het aan ons om qua maatvoering en suikergehalte altijd een optimale druif aan te bieden."
Of de veranderende weersomstandigheden naar de toekomst tot zorgen leiden in de Italiaanse druiventeelt? "Nee, dat lijkt me wat voorbarig. Ik heb er onze leveranciers in ieder geval nog niet over gehoord, maar wat buiten kijf staat, is dat het steeds uitdagender wordt. De druivenplant is een sterke plant, maar als het rond de 40 tot 45 graden is, heeft iedere plant het zwaar. Dat kan zeker problemen opleveren naar vroegere variëteiten en watergebruik toe. De consument is ook een dikke, krokante druif gewend, dus verwacht deze nu ook. Toch is er nog zeker geen reden voor paniek. De kalibers waren tot nu toe wat lager, maar we zien toch dat er zeer goede variëteiten aankomen in de komende weken, die ook prima over de toonbank zullen gaan als volgende week de scholen weer beginnen."
Ook naar prijs heeft de rustigere periode geen problemen opgeleverd. "Die waren wel degelijk prima. Zeker in pitloos was het zelfs redelijk prijzig. De verkoop viel dan wat tegen, maar het aanbod was ook beperkter door het weer daar. Het is misschien een beetje een vertekend beeld daardoor, maar alles bleef redelijk aan de prijs. Ik zie dit in de komende periode ook niet veranderen. Integendeel, de goede variëteiten zullen relatief duur blijven, maar men is wel bereid te betalen voor goede kwaliteit. Bovendien valt er hier en daar wat zomerfruit weg, dus ik verwacht eerlijk gezegd wel een goed seizoen naar de komende periode toe."
Voor meer informatie:
Henk Vlaeminck
Van Dijk Foods
Kempenarestraat 50
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
Tel.: +32 15 55 65 61
[email protected]
www.vandijkfoods.be