Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wilko van der Zwaard, Wilko Fruit:

"Platerina's worden steeds belangrijker, ook Spaanse vijgen in opmars"

Tholen - De laatste fase van het Spaanse steenfruitseizoen is ingegaan. "We gaan nog door met paraguayo's tot 14 september, platerina's tot 23 september en perziken en nectarines tot 4 oktober", vertelt Wilko van der Zwaard van Wilko Fruit. Hij kijkt tevreden terug op het seizoen.

© Wilkofruit
Gaudias, fruits for pleasure

"In het vroege seizoen is er wel regen gevallen met wat pieken en dalen in de aanvoer tot gevolg, maar daarna is het hartstikke droog geweest. Wel heeft de Spaanse abrikozenteelt schade opgelopen als gevolg van hagelbuien in de late variëteiten. Het Franse en Moldavische seizoen is ook al gebeurd, daarom zijn we nu teruggeschakeld op abrikozen uit Zuid-Italië. Die krijgen we nog een week of vier binnen, waarna we de aansluiting op Zuid-Afrika zullen maken."

© Wilkofruit

"Over de afzet van perziken, paraguayo's, nectarines en platerina's zijn we dik tevreden. Er zijn veel grote maten op de markt. Alle Europese klanten zijn weer terug van vakantie en het weer is nog goed, dus de verkoop blijft er goed inzitten", constateert Wilko.

© Wilkofruit

"Wij voeren veel platerina's van de variëteit Ondine. Deze zijn mierzoet, hebben gegarandeerd een brix van 14 en dat loopt buitengewoon goed. We voeren deze zowel in jeu-de-boulestasjes en gelegd. Platerina's worden steeds belangrijker. Deze week is het prijsverschil met de paraguayo's wel fors, maar daar wordt deze week dan ook een groot aanbod van verwacht."

© Wilkofruit

© WilkofruitEerste druiven uit Moldavië
"Met pruimen zitten we nu in het hoofdseizoen vanuit Badajoz. Hier zijn iets minder pruimen en het seizoen zal dan ook eerder afgelopen zijn. Momenteel zitten we in de variëteiten Golden Globe en Fortuna."

"Aan het einde van de week schakelen we over op de variëteit Laetitia en dat is traditiegetrouw één van de lekkerste Spaanse pruimen. De markt is veel beter dan verleden week. Het Hollandse aanbod loopt nu hard af. Wel krijgen we volop pruimen uit Moldavië binnen (Stanley, President, Blue Moon). Ook de eerste druiven uit Moldavië zijn gearriveerd (foto rechts). Over het algemeen is door vorst in de Balkanlanden dat seizoen ook eerder afgelopen dan verwacht."

© Wilkofruit

"We krijgen nog wel Canadese kersen binnen, maar dat aanbod is ook minder dan verwacht. Het Hollandse seizoen is zo goed als voorbij en ook het Canadese seizoen is door de hevige regen eerder afgelopen. De laatste Spaanse variëteiten worden goed verkocht", aldus Wilko. Een steeds groter item bij WilkoFruit worden de Spaanse vijgen. "De blauwe en groene vijgen worden volop aangeplant. Wij krijgen ze binnen vanuit Valle de Jerte, maar ook vanuit Noord-Spanje en die afzet verloopt erg goed."

© Wilkofruit

Het watermeloenenseizoen verliep de afgelopen weken lastiger, maar deze klimt volgens Wilko nu ook uit het dal. "Het weer is zeker goed te noemen voor de watermeloenenconsumptie. Ook krijgen we Piel-de-Sapo- en gele meloenen binnen vanuit La Mancha. Het aanbod uit Murcia begint nu op te raken. Daarnaast importeren we meloenen vanuit Italië", aldus de importeur. Hoewel eveneens de eerste Braziliaanse meloenen al zijn gearriveerd, verdient dat volgens hem geen aanbeveling. "Die prijzen liggen op een abnormaal niveau, bijna twee keer zo hoog als de Spaanse. Daarbij hebben retailers liever Europees product, dan overzees product dat drie weken onderweg is. Die overzeese meloenen zijn er zeker drie weken te vroeg!"

© Wilkofruit

Voor meer informatie:
Wilko van der Zwaard
Wilko Fruit
Heilaar-Noordweg 14
4841 ZZ Prinsenbeek
[email protected]
www.wilkofruit.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer