"We zitten nu midden in de oogst van de Piel de Sapo meloenen onder het merk Il Nuragico. Die loopt nog door tot eind september. Op 18 augustus hebben we het seizoen van de miniwatermeloenen en de Soledo meloen, met gele schil en roze vruchtvlees, succesvol afgerond", vertelt Filippo Frongia, die samen met Andrea Manca mede-eigenaar is van het Italiaanse teelt- en handelsbedrijf Agro Mediterranea Distribuzione.

De tomatenteelt verliep redelijk stabiel tot begin augustus. Maar vanaf eind juli zorgden hoge temperaturen voor forse oogstverliezen. Daardoor ontstond een duidelijk aanbodtekort. "Vooral cherry- en piccadillytomaten zijn hard geraakt", legt Frongia uit. "De datterino blijft wat stabieler."
De schaarste had meteen effect op de markt. De prijzen schoten in zes dagen met wel €1,50 per kilo omhoog en bereikten recordniveaus. Voor de retail betekende dit een beperkt en onregelmatig aanbod. Naast de cherrytomaten en piccadilly's verdwenen ook kwetsbaardere varianten zoals de Coeur de Boeuf bijna volledig uit het schap.

"Wij oogsten nog wel datterino's op ons eigen teeltbedrijf", zegt Frongia. "Daarmee proberen we lopende leveringen overeind te houden, al gaat dat niet zonder moeite. De zomeroogst van cherrytomaten en piccadilly's is inmiddels beëindigd. Toch kunnen we terugkijken op een overwegend positieve zomer, tot begin augustus."
Een belangrijke stap voor Agro Mediterranea is de uitbreiding richting bladgroenten. Naast de bestaande teelten van peterselie en bleekselderij wordt nu ook sla geteeld. "We zijn erg tevreden over de eerste resultaten", aldus Frongia. "Op 10 september starten we met de nieuwe herfstzaai. Het areaal ligt bijna 50% hoger dan vorig jaar."
© Agro Mediterranea Distribuzione
Het gaat onder meer om bindsla en ijsbergsla. De afzet richt zich volledig op de Italiaanse markt, met name de retail.
© Agro Mediterranea Distribuzione
De aandacht voor voedselveiligheid is groot. "We werken aan steeds scherpere controles", vertelt Frongia. "Ons doel is dat het gehalte aan actieve stoffen slechts een derde bedraagt van de toegestane maximumwaarde, en dat de totale som van residuen minimaal 80% onder de norm blijft. Het is een veeleisend traject, maar dankzij duidelijke protocollen slagen we er steeds beter in. We zijn dicht bij een systeem dat automatisch borg staat voor kwaliteit en veiligheid."
© Agro Mediterranea Distribuzione
Agro Mediterranea bereidt zich intussen voor op de herfstteelten, zowel op het eigen bedrijf als bij aangesloten telers. De volgende oogst is die van de artisjokken, die waarschijnlijk iets eerder dan gepland van start gaat, tenzij extreem weer opnieuw roet in het eten gooit.
Voor meer informatie:
Andrea Manca (verkoopmanager)
Agro Mediterranea Distribuzione Srl
S.P. 56 Km 0.500 Loc. Perdalba
09027 Serrenti (SU) – Italië
Tel: +39 342 3390390
[email protected]
www.agromed.it