Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aandeel gezonde vleesvervangers afgelopen twee jaar verdrievoudigd

Het aandeel vleesvervangers dat voldoet aan alle criteria van de Schijf van Vijf voor kant-en-klare vleesvervangers is sinds 2023 bijna verdrievoudigd (van 9 naar 26 procent). Dat blijkt uit nieuw onderzoek van ProVeg naar vleesvervangers die lijken op vlees. 56 procent van de onderzochte vleesvervangers voldoet nu aan het zoutcriterium van het Voedingscentrum. Hiermee valt de meerderheid van de vleesalternatieven onder het maximum van 1,1 gram zout per 100 gram.

© ProVeg

Van de onderzochte producten is 84 procent eiwitrijk en 83 procent laag in verzadigd vet. "Het resultaat laat zien dat de markt zich ontwikkelt," zegt Martine van Haperen, expert voeding en gezondheid bij ProVeg Nederland. "Onderzoek van de Consumentenbond uit 2023 liet bijvoorbeeld zien dat twee derde van de vegaburgers toen te veel zout bevatte. Onder andere daardoor bestaat nu nog steeds het beeld dat kant-en-klare vleesvervangers vaak ongezond zijn. Inmiddels voldoet ruim de helft van alle door ons onderzochte vleesvervangers aan het zoutcriterium van het Voedingscentrum. Producenten worden zich steeds bewuster van het belang van een goede voedingswaarde en zetten stappen om deze te verbeteren."

Vleesvervanger meestal gezonder
Op dit moment voldoet meer dan een kwart van de onderzochte plantaardige producten aan de criteria voor kant-en-klare vleesvervangers van het Voedingscentrum. Als vergelijkbare dierlijke varianten langs dezelfde lat worden gelegd, dan geldt dit voor slechts 11 procent. Eerder onderzoek uit 2023 toonde al aan dat vleesvervangers meestal een gezondere samenstelling hebben dan vergelijkbare (bewerkte) dierlijke vleesproducten zoals burgers, worsten en spek. Van Haperen: "Het totale aantal plantaardige vleesvervangers dat in de Schijf van Vijf past is zelfs nog groter. We hebben bij de zes supermarktketens onderzoek gedaan. Daar vonden we 83 vleesalternatieven die in de Schijf van Vijf passen. Daaronder vallen niet alleen producten die lijken op vlees, maar ook veel producten op basis van tofu, tempeh, groente en peulvruchten."

Vol belangrijke voedingsstoffen
Ook de andere voedingswaarden van de vleesvervangers zijn voor het grootste deel goed. Twee op de drie producten is een bron van vezels (65 procent), ijzer (68 procent) en vitamine B12 (67 procent). Daar staat tegenover dat vergelijkbare dierlijke vleesproducten veel verzadigd vet (85 procent) en niet of nauwelijks vezels (100 procent) bevatten. De vleesvervangers hebben ook gemiddeld veel minder calorieën dan de vergelijkbare dierlijke alternatieven (187 tegenover 255 kcal per 100 gram). Van Haperen: "Vlees vervangen door plantaardige alternatieven is goed voor de natuur en voor dierenwelzijn. Als deze dan ook nog een gezondere voedingswaarde hebben dan vergelijkbare dierlijke vleesproducten, is het een win-win-win."

Bron: ProVeg

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer