Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zoete uien uit de Cévennes klaar voor nieuw seizoen

De Franse coöperatie Origine Cévennes viert dit jaar het 10-jarig bestaan. Tegelijkertijd kijkt de organisatie vooruit naar het komende seizoen van het paradepaardje: de zoete ui uit de Cévennes.

© Origine Cévennes

Voorzichtig optimisme na late start
De oogst van het voorbije seizoen liep flinke schade op door aanhoudende regen. In eerste instantie werd gerekend op 2.000 ton, maar uiteindelijk bleef de teller steken op 1.600 ton. "De loofbladeren zaten zo vol water dat ze bij het drogen veel gewicht verloren", legt Carl Grandidier uit.

Voor het komende seizoen ziet het er beter uit. Dat is vooral te danken aan iets grotere maten en een iets ruimer ingezaaid areaal. Volgens de eerste ramingen kunnen er zo'n 2.100 ton uien worden verkocht. Het oogstpotentieel is 2.400 ton.

Wel start het seizoen dit jaar bijna een maand later dan normaal. Door de natte lente liep het herplanten vertraging op. "We verwachten vanaf 8 september te kunnen beginnen, direct met de BOB-gecertificeerde uien", aldus de coöperatie.

© Origine Cévennes

Tien jaar winkel
Wat begon als een eenvoudige verkoop aan het laadperron in 2012, groeide uit tot een volwaardige streekwinkel. "In het begin stonden de appelen, de uien en het appelsap gewoon op pallets", vertelt Elodie Bourgues, die nu de winkel runt. "Ik had een verrijdbaar meubeltje met wat jam, honing, kaas en wijn. En een tafel als toonbank."

Maar het concept sloeg aan. In 2015 ging de eerste echte winkel open. Sindsdien is het aanbod alleen maar gegroeid: 450 producten het hele jaar door, van wijn en bier tot vleeswaren, zoetigheden, hartige snacks, verzorgingsproducten en meer.

Waar de winkel zich aanvankelijk richtte op producten van telers uit de Gard en de Hérault, werkt men nu ook samen met leveranciers uit omliggende departementen. De coöperatie steunt op drie pijlers: voorkeur voor korte ketens, samenwerking met kleinschalige telers en altijd verse seizoensproducten van goede kwaliteit.

© Origine Cévennes

Ondanks een nieuwe indeling en extra personeel tijdens het hoogseizoen (half juli tot begin november), loopt de winkel bij drukte tegen zijn grenzen aan. "We merken dat het soms echt te vol wordt en dat het werk zwaar is voor ons team", zegt directeur Thomas Vidal. Daarom denkt de coöperatie na over verhuizen naar een plek vlak bij, met meer ruimte en betere parkeergelegenheid.

Voor meer informatie:
Carl Grandidier
Origine Cévennes
Route de Valleraugue
30570 St-André-de-Majencoules (Frankrijk)
Tel: +33 4 67 82 50 64
[email protected]
www.oignon-doux-des-cevennes.fr

Gerelateerde artikelen → Zie meer