Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk: "Genoeg kwaliteitsframbozen, maar geen vraag"

Terwijl de frambozenoogst in Frankrijk op volle toeren draait, blijft de afzet achter. Veel telers zien hun verwachtingen niet uitkomen. De zomervakantie zorgt voor het stilvallen van de markt.

"Het probleem speelt niet alleen bij frambozen", zegt Olivier Thomas van Ferme du Pont d'Achelles in Noord-Frankrijk. "Ook andere groenten en fruit vinden moeilijk hun weg naar de consument. In augustus is het hier altijd rustiger, maar tegenwoordig duurt die zwakke periode veel langer. Vroeger was dat van 14 juli tot 15 augustus, nu begint het al eind juni en duurt het tot half september."

© Ferme du Pont d'Achelles

Om die dip op te vangen, heeft Thomas zijn teelt aangepast: "Wij starten rond 20 mei en ronden af rond 10 oktober. Dankzij slimme teelttechnieken kunnen we de oogst sturen. Zo ligt onze piek in mei en juni, vóór de grote zomerdip begint." Toch brengt het momenteel weinig op. "De prijzen zijn net kostendekkend. Door de warmte is de oogst groot, maar de vraag blijft uit."

Felle concurrentie
De Franse markt leunt sterk op import. En dat maakt het er voor lokale telers niet makkelijker op. "We kunnen in Frankrijk alles telen. Het is een groot land met verschillende klimaattypes. Maar onze regels zijn strenger dan in veel andere Europese landen. Daardoor is onze concurrentiepositie slechter. En dan heb je ook nog de prijzenslag in de supermarkten. De consument wil goedkoop, dus kiest men al snel voor Spaanse of Marokkaanse frambozen. Die zijn flink goedkoper, vooral door lagere loonkosten."

© Ferme du Pont d'Achelles

Toch hebben Franse frambozen volgens Thomas wel degelijk iets te bieden: "Wij werken met oude rassen die veel smaakvoller zijn dan wat je meestal in de supermarkt ziet. Onze frambozen worden rijp geoogst. Daardoor zijn ze kwetsbaarder en minder geschikt voor export, maar de smaak is ongeëvenaard. Bovendien steun je met Franse frambozen onze plattelandsgemeenschappen. Die zijn nog steeds sterk afhankelijk van de land- en tuinbouw."

Voor meer informatie:
Olivier Thomas en Françoise Thomas
La Ferme du Pont d'Achelles
Tel: +33 (0)3 20 48 60 43 (Frankrijk)
[email protected]
https://www.lafermedupontdachelles.fr

Gerelateerde artikelen → Zie meer