Vijgen veroveren terrein in de Spaanse teelt, om allerlei redenen. Watertekorten, snelle veranderingen in plaaggedrag en hoge temperaturen maken dat telers naar alternatieve gewassen op zoek gaan.
"De markt voor vijgenbomen groeit. De vijgenconsumptie neemt toe en wordt gevarieerder. Er is steeds meer vraag naar verschillende rassen verse en gedroogde vijgen. Van de bekende rassen met gele, groene en rode schil tot fruit van uiteenlopende maten, speciaal bedoeld voor de horeca", stelt Francisco Toro, directeur van boomkwekerij Viveros Dalia. "En de vijgenboom voelt zich prima thuis in het veranderende klimaat. De boom groeit ook op arme, zilte bodems en verdraagt zowel extreme hitte en droogte als lichte vorst."
© Viveros Dalia
"Waterstress vormt bovendien geen probleem. Door die eigenschap subsidieert Portugal deze teelt. Vergeleken met intensieve steen- of hardfruitteelt heeft de vijgenboom minder irrigatie nodig: ongeveer 60% minder water, en in het geval van vijgen om te drogen zelfs tot 70%."
De meeste rassen geven tussen juni en september fruit, eerst de vroege vijgen, in Spanje 'brevas' genoemd, en daarna de hoofdoogst. "In moderne teeltbedrijven kunnen de opbrengsten oplopen tot 25.000-35.000 kilo per hectare per jaar. Voor gedroogde vijgen gaat het gemiddeld om zo'n 12.000 kilo."
Naast zijn robuustheid en klimaatbestendigheid is de vijgenboom vrijwel plaagvrij. "Met goed beheer zijn er weinig problemen. Bovendien is de levensduur van deze boom lang: een goed beheerde boomgaard kan ruim 35 jaar productief blijven", aldus Francisco Toro.
© Viveros Dalia
Vers versus gedroogd
"Op dit moment is onze productie van vijgenbomen van rassen voor de versmarkt en van variëteiten om te drogen ongeveer gelijk. Toch wint vers terrein. Nieuwe rassen leveren betere opbrengsten, hebben een volle smaak, een aantrekkelijke schil, een hoog suikergehalte en zijn geschikt voor directe consumptie. De markt vraagt meer variatie in het fruitaanbod, dus krijgt de verse vijg steeds meer de overhand."
Bij vijgen om te drogen benadrukt Toro de rassen Calabacita en Cuello de Dama Blanco. Onder de rassen voor de versmarkt zijn naast de traditionele Colar de Elche en Cuello de Dama Negro nu ook buitenlandse rassen in opmars, zoals Brown Turkey en Damaltie.
Viveros Dalia specialiseert zich in de teelt van vijgenplanten, zowel Spaanse als internationale rassen. Op zo'n 4 hectare kweekt het bedrijf gemiddeld 250.000 vijgenplanten per seizoen. De planten worden aan telers in heel Spanje geleverd, op enkele delen van de Cantabrische kust na. Daarnaast levert het bedrijf ook aan Frankrijk, Italië, Portugal en Nederland. "De vijgenboom biedt meer rust voor de teler in tijden van klimaatverandering", besluit Toro.
Voor meer informatie:
Francisco Toro
Viveros Dalia
Mob: +34 607 48 27 15 (Spanje)
[email protected]
www.viverosdalia.com