Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Silvia Minguet, Frutas Minguet (Spanje)

"Door de meloenen met de hand te oogsten, wordt de beste smaak voor de consument gegarandeerd"

In het plaatsje Xilxes, in het zuiden van de kustprovincie Castellón, groeien volgens kenners de beste meloenen van Spanje. Dat komt door de zoute kleigrond van de moerassen, het milde klimaat en de zorgvuldige manier van telen. Hier draait alles nog om vakmanschap.

© Frutas Minguet

Frutas Minguet is inmiddels aan de derde generatie toe. In de zomer teelt dit belangrijkste teeltbedrijf in de streek meloenen en watermeloenen, de rest van het jaar citrus.

© Joel Pitarch | AGF.nl

"In een tuinbouwsector die steeds verder industrialiseert en waarin grote bedrijven de dienst uitmaken, blijven wij trouw aan onze manier van werken: ambachtelijk, met aandacht voor elk detail", zeggen Juanjo en Silvia Minguet, broer en zus, die samen het familiebedrijf runnen.

© Frutas Minguet

"Onze meloenen worden niet machinaal geoogst, maar met de hand, in kruiwagens. Onze mensen worden intern opgeleid om alleen die vruchten te plukken die precies rijp zijn. Zo garanderen we de beste smaak voor de consument", vertelt Silvia.

© Joel Pitarch | AGF.nl

Het bedrijf kiest bewust voor smaak boven kilo's. "We willen niet afwijken van onze identiteit, anders overleven we het niet. We kunnen simpelweg niet concurreren met de massaproductie van grote bedrijven die door investeerders worden gesteund. Onze klanten vertrouwen op onze manier van werken", legt Juanjo uit.

© Joel Pitarch | AGF.nl

"We kunnen nog een beetje groeien, afhankelijk van de vraag, maar er zit een grens aan. Alleen zo kunnen we een echt premiumproduct blijven leveren."

© Joel Pitarch | AGF.nl

Het meloen- en watermeloenseizoen in Xilxes loopt van juni tot half september. "Dit jaar hebben de zware onweersbuien in juli de oogst met 40% teruggebracht, maar de kwaliteit is gelukkig overeind gebleven", zegt Juanjo.

© Joel Pitarch | AGF.nl

Wat betreft de watermeloenen: "De vraag was hoger dan het aanbod, maar door het natte, frisse weer in Noord- en Midden-Europa eind juli zakte de consumptie ineens in. De prijzen kelderden. Gelukkig trok de voorbije hittegolf de afzet weer aan", vult Silvia aan.

© Joel Pitarch | AGF.nl

Naast eigen teelt in Xilxes werkt Frutas Minguet ook met geselecteerde partijen van telers uit Almería, Murcia en Castilla-La Mancha. Zo komen ze jaarlijks uit op een afzet van zo'n 3 tot 4 miljoen kilo aan fruit.

© Joel Pitarch | AGF.nl

Alleen meloenen uit de moerasgrond van Xilxes mogen het keurmerk "Melón de Xilxes" dragen. In het geval van Frutas Minguet gaat dat label vergezeld van een foto van hun vader en grootvader in het veld, als eerbetoon aan de familiegeschiedenis en als bewijs van traditie.

© Joel Pitarch | AGF.nl

De meloenen en watermeloenen van Minguet gaan vooral naar de Spaanse markt, met een sterke aanwezigheid in de regio Valencia en Catalonië. Ook levert het bedrijf aan Frankrijk en af en toe aan Duitsland, vooral via groothandelaren. Daarnaast werkt het met enkele supermarktketens in de regio Valencia, die bewust kiezen voor lokale producten.

Voor meer informatie:
Frutas Minguet
Calle Valencia, 40
12592 Xilxes (Castellón) – Spanje
Tel: +34 964 58 30 72
[email protected]
www.frutasminguet.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer