Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Minstens vier jaar nodig om Marokkaanse sinaasappelexport terug op niveau te krijgen"

In Egypte zijn er momenteel problemen met de levering van sinaasappelen voor de exportmarkt. Deze uitdagingen komen door de groeiende verwerkende sector. Volgens voorlopige ramingen, die nog door officiële gegevens bevestigd moeten worden, zijn er dit seizoen tussen de 600.000 en 1 miljoen ton sinaasappelen van de markt gehaald. Deze snelle wijziging in de markt heeft de export uit andere regio's een impuls gegeven. Bijvoorbeeld, Zuid-Afrika profiteert van de verminderde concurrentie voor zijn vroege sinaasappelen. Echter, in Marokko zijn de "uitdagingen complexer dan alleen concurrentie," vertelt Mohamed Saiidi, CEO van Vergers Domaine Tarifit & Packing House Eurober.

© Mohamed

"Hoewel de sinaasappelprijzen dit seizoen gestegen zijn door het beperkte aanbod op de internationale markt, betekent dit niet dat Marokko meer volume zal produceren om hiervan te profiteren. Integendeel, we blijven het areaal van sinaasappelen verkleinen door het tekort aan water in verschillende regio's van het land."

In Berkane, een van de belangrijkste regio's voor de citrusteelt in Marokko, is het sinaasappelteeltgebied de afgelopen jaren door de aanhoudende droogte gehalveerd, meldt Saiidi. "Ik verwacht op korte termijn geen toename van het areaal of de volumes sinaasappelen in Marokko. De regio kampt met droogte en het grondwaterpeil is aanzienlijk gedaald; we boren nu tot een diepte van 250-300 meter voor water, terwijl dit enkele jaren geleden slechts 60 meter was. Dit probleem speelt ook in andere regio's."

"We hebben minstens vier jaar nodig voor we kunnen spreken van een uitbreiding van het areaal om te voldoen aan de internationale vraag naar sinaasappelen, mits we in de tussentijd voldoende regenval hebben," legt de teler uit.

Momenteel is het grootste deel van de sinaasappelteelt in het land van het ras Maroc Late, bedoeld voor de lokale markt en landen in West-Afrika. Slechts een klein aantal telers, waaronder Saiidi, blijft sinaasappelen aan de internationale markt leveren, zij het met beperkte capaciteit.

Voor meer informatie:
Mohamed Saiidi
Vergers Domaine Tarifit & Packing House Eurober
Tel.: +212 661772581

Gerelateerde artikelen → Zie meer