Het zal velen niet ontgaan zijn. Het nieuwe hardfruitseizoen is gestart in Nederland en Belgiƫ. Reden voor media om even te polsen bij telers, handelaars en verwerkers hoe het nieuwe seizoen eruit zal zien. Zo ook De Gelderlander, dat sprak met teler en nieuwe voorzitter van Kring Midden-Nederland bij de Nederlandse Fruittelers Organisatie Erik van Haarlem uit Buurmalsen, die waarschuwt voor te veel optimisme, vanwege toenemende concurrentie uit Oost-Europa, met name Polen.
De appelen- en perenoogst in Nederland belooft dit jaar uitzonderlijk goed te worden, met naar verwachting 17% meer appels en 8% meer peren dan vorig jaar. Echter komt door het wegvallen van de Russische markt (door sancties) veel Pools fruit op de Europese markt terecht, wat druk zet op de prijzen van Nederlandse telers.
Daarom kiezen veel Nederlandse telers tegenwoordig vaker voor peren dan appels, omdat het klimaat hiervoor gunstiger is. Van Haarlem pleit ook voor het telen van nieuwe appelrassen, zoals de bloss, die beter in de markt liggen en minder gewasbescherming nodig hebben. Zo kunnen Nederlandse telers zich beter onderscheiden en hun marktpositie in Europa versterken.
Goede oogst, maar kleine vruchten
Ook in Zeeland is men positief gestemd, maar blijven er uitdagingen, schrijft PZC. Zeeuwse fruittelers verwachten een goede oogst, mede door het zonnige voorjaar. Door de aanhoudende droogte en hitte zijn de vruchten wel kleiner dan normaal, wat traditioneel minder opbrengt. Watertekort is een groot probleem, vooral in Zuid-Beveland, waar de waterdruk te laag is. Sommige telers, zoals Joris Wisse, vangen zelf water op in bassins om hun boomgaarden te irrigeren.
Ondanks de kleinere maat is de kwaliteit van het fruit goed, en lijken de marktvooruitzichten gunstig. Er is een opvallende trend: door het verbod op plastic zakjes kiezen supermarkten vaker voor voorverpakt fruit, wat de vraag naar kleinere appels en peren verhoogt. Dit biedt nieuwe kansen voor de afzet van kleiner fruit.
Tot slot pleiten telers voor meer consumptie van Nederlands fruit, in plaats van exotisch fruit zoals mango's of ananassen.
Eerste appels van het seizoen verwerkt
Ook in Belgiƫ wordt er geplukt en worden de eerste appels inmiddels verwerkt tot vers appelsap, bericht VRT. In Beernem is het appelsapseizoen gestart bij de Mobiele Fruitpers, waar particulieren hun appels laten persen tot vers sap. Na twee magere jaren is de appeloogst dit jaar weer overvloedig. Op de eerste persdag kwamen zo'n 70 mensen langs. De dienst is beschikbaar op weekdagen in Beernem en in het weekend op locaties in Vlaanderen, tot eind oktober.
Vanaf 75 kg appels (ongeveer drie wasmanden) kan er geperst worden. Het sap wordt verpakt in vaten van 3 of 5 liter. Veel mensen, zoals Claudine uit Hansbeke en Wim uit Roeselare, maken er een jaarlijkse traditie van, zowel voor eigen gebruik als om eventueel door te geven of te verkopen.