Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Topjaar in zicht voor Griekse druiventeler

"Dit jaar verwachten we een druivenoogst van 800-900 ton"

"Een veelbelovend druivenseizoen is in aantocht", zegt George Saliaris-Fasseas, oprichter van Greek Grape Company. Na jaren van tegenspoed werpen de druivengaarden van dit Griekse teeltbedrijf eindelijk hun vruchten af. "We verwachten dat 2025 ons beste jaar tot nu toe wordt. Zes jaar geleden plantten we de eerste Bloom Fresh-stok, toen nog bekend als IFG, en het was een lange weg om de ranken rendabel te maken en de trossen op topniveau te krijgen. De natuur vraagt om evenwicht, respect en geduld. We hadden te kampen met klimaatverandering – iets wat alle telers treft – en helaas kregen we ook onjuiste adviezen uit ogenschijnlijk betrouwbare hoek, waardoor we financiële verliezen geleden hebben en, belangrijker nog, kostbare tijd verloren zijn."

Wat betreft de oogst, moet dit jaar duidelijk beter zijn dan het 'lichtgewichtjaar' van vorig jaar, licht Saliaris-Fasseas toe. "We zijn er trots op dat we in 2025 de juiste formule hebben gevonden om onze vier rassen duurzaam te telen, met uitstekende kwaliteit en goede volumes. Onze Bloom Sugar Crisp is werkelijk magisch, en we hopen die op dit niveau te blijven leveren. Vorig jaar oogstten we 500 ton. De trossen waren niet zwaar genoeg. Dit jaar mikken we op 800 tot 900 ton, mits de buien in september geen roet in het eten gooien. Voor een deel van onze Bloom Jack Salute teelt hebben we regenschermen van plastic geplaatst. Dat helpt enorm, want deze druiven zijn bijzonder vatbaar voor regen."

© Greek Grape Company

Tot nu toe is het weer gunstig geweest, maar Saliaris-Fasseas houdt het op de vlakte: hij wil geen pech tarten. "In Chalkidiki hadden we dit jaar uitstekende omstandigheden. De bloei verliep onder warme omstandigheden, we hebben geen hittegolven gehad zoals in andere Griekse regio's en in Murcia, en we zijn gezegend met voldoende eigen waterreserves. Dat gezegd hebbende: per dit jaar zeg ik niets meer over het weer tot in november. Zien we dan wel weer."

De focus blijft op levering aan Europese supermarkten, benadrukt Saliaris-Fasseas. "Sinds vorig jaar werken we anders: we verkopen de druiven nu rechtstreeks. We ondersteunen sommige klanten in hun exportstrategie met mijn jarenlange contacten, maar de kern blijft het telen en oogsten van fruit van AAA-klasse, dat we rechtstreeks naar Europese supermarktketens brengen."

"We blijven ook onze duurzaamheidspraktijken aanscherpen. We waren het eerste bedrijf in Griekenland dat Leaf gecertificeerd is, en we gebruiken de Leaf-vragenlijst om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren. Daarnaast zijn we gek op technologie: dit jaar hebben we een AI-camera op de tractor getest, die trossen telt en ziektes voorspelt", besluit Saliaris-Fasseas.

Voor meer informatie:
George Saliaris-Fasseas
Greek Grape Company
[email protected]
www.ggc.gr

Gerelateerde artikelen → Zie meer