Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belgische Qtee-seizoen gestart bij Devos-Wouters

"Met de oogst van dit jaar verwachten we toch tot in november door te kunnen gaan"

Tholen - De pluk van de nieuwe Belgische Qtee® -perenoogst is inmiddels weer achter de rug. "De laatste partijen zijn maandag en dinsdag naar binnen gegaan. Gelukkig precies op tijd voor de hittegolf. Dat is wel zo fijn voor het fruit, maar ook zeker voor de arbeiders, die in deze warmte in de velden hadden moeten staan. Inmiddels is de sortering en verkoop dan ook van start gegaan", vertelt Kris Wouters van Devos-Wouters.

© Devos-Wouters

"Het betekent dat we nu ook kunnen starten met de volle verkoop naar alle klanten toe", gaat hij verder. "Hiervoor hebben we namelijk nog een week of 3 Spaanse Qtee gedaan, maar niet alle klanten willen met Spaanse werken en wachten liever tot het Belgische aanbod er is. Dat komt voornamelijk omdat bepaalde retailers bijvoorbeeld nog met Zuid-Afrikaanse Forelle werken en dan liever daar mee doorgaan tot de Belgische Qtee er is, in plaats van een zeer korte periode over te stappen op Spaanse peren. Kwalitatief gezien zit er namelijk weinig verschil tussen de Spaanse en Belgische. Of toch zeker geen verschil dat de consument zal merken."

Maar nu kan het bedrijf dus volop aan de slag met het Belgische seizoen. "En dat ziet er toch zeer positief uit", bevestigt Kris. "De precieze cijfers zijn nog lastig te geven, maar waar we vorig jaar keken tegen een oogst van 80 procent ten opzichte van andere jaren, verwachten we nu toch naar zo'n 110 procent te gaan. Het areaal is namelijk licht gestegen dit jaar. Er zijn wat jonge bomen bijgekomen, maar daarnaast is het ook gewoon een zeer positief groeiseizoen geweest. Ik heb al een aantal telers gehoord die spraken van een recordoogst."

© Devos-Wouters

"Het is in ieder geval fijn. Niet in de minste plaats, omdat we in voorgaande jaren nog wel eens de vraag kregen van supermarkten of we langer door konden gaan. Dan lag het einde van het seizoen rond begin/half oktober, maar dit jaar zullen we, mits er een vergelijkbare vraag is als voorgaande jaren, tot begin/midden november door kunnen. Dat zal men toch appreciëren. Daarnaast is de kwaliteit ook naar tevredenheid. Het suikergehalte en de kleur zijn, mede door het warme en droge weer, aanmerkelijk beter dan vorig jaar. Dit zal de verkoop alleen maar goed doen."

Topoogst in biologisch
Over de afzet heeft hij dan ook zeker geen twijfels. "We leveren aan een groot aantal supermarkten door heel Europa. Die vraag groeit al sinds een aantal jaar gestaag en daar is © Devos-Woutersdit jaar weinig verandering in gekomen. Daarnaast krijgen we ook ieder jaar veel aanvragen van buiten Europa, waar we eigenlijk niet echt op ingaan. Waarom zou je de peren in een container stoppen die 5 tot 6 weken onderweg is als je ze ook voor een zeer goede prijs naast de deur kan verkopen. Het is dus meer een eventuele reserve achter de hand. Wat we wel elk jaar doen, is de kleinere peren, onder de 60 mm, naar het Midden-Oosten brengen. Vorig jaar waren dit er heel weinig, maar dit jaar zien we toch dat we meer van dit soort maten krijgen door bepaalde percelen waar geen irrigatie ligt. Dan is het fijn dat we deze ook op een mooie manier kunnen afzetten."

Naast de conventionele is de Qtee ook uitermate geschikt voor de biologische teelt. "Daar zien we dit jaar ook een vergelijkbare situatie als in de conventionele peren. Waar het bij de Conference wat tegenvalt in bio, hebben de Qtee geen enkel probleem ervaren. Het is een topoogst, waardoor ik verwacht dat ook zij iets langer door kunnen gaan dan voorgaande jaren. Dat is een mooie ontwikkeling."

© Devos-Wouters

Voordelen na samengaan
Al met al wordt er dus met vertrouwen gekeken naar het nieuwe seizoen bij het bedrijf, dat sinds 1 augustus onder de nieuwe naam Devos-Wouters opereert. "Die overgang is eigenlijk vrij soepel verlopen. Er is uiteraard heel wat organisatie nodig geweest om alles in goede banen te leiden. We werkten wel op een gelijkwaardige manier, maar toch kun je twee bedrijven als deze niet zomaar van de ene op de andere dag samenbrengen. Dat heeft zeer veel energie gekost, maar inmiddels is alles toch perfect op de rails gekomen. En dat is zeker met het nieuwe seizoen alleen maar goed. Het geeft ons ook mooie nieuwe mogelijkheden in de afzet. Zo hebben we bijvoorbeeld naast de Qtee met een blos ook peren die minder, of geen rode kleuring heeft. Dit zijn ook gewoon klasse 1 Qtee-peren die we verkopen onder het merk Celina. Alleen hebben ze geen rode kleuring, waardoor niet elke klant hier in mee wil. Daar hebben we nog werk aan om de mensen duidelijk te maken dat het dezelfde heerlijke smaak heeft van de Qtee, alleen zonder blos. Persoonlijk hoop ik toch dat we met het uitgebreide klantenbestand dit seizoen ook een mooie bestemming voor deze peren aan kunnen boren."

Voor meer informatie:
Kris Wouters
Devos-Wouters
+32 16 77 97 58
[email protected]
www.woutersfruit.be

Gerelateerde artikelen → Zie meer