Met het einde van de zomer in zicht bereiden Nederlandse telers zich voor op een uitzonderlijk goede oogst. Volgens de internationale branchevereniging stijgt de appelproductie dit jaar met 17 procent en die van peren met 8 procent. Hoewel hogere opbrengsten doorgaans lagere telersprijzen betekenen, blijven de consumentenprijzen stabiel door hogere kosten in distributie, sortering en verpakking, meldt NOS.
De kwaliteit is hoog dankzij veel zonuren, wat resulteert in zoeter fruit. Supermarkten hanteren uiteenlopende prijsstrategieën, waardoor effecten per keten verschillen. Ruim 90 procent van de appels in de supermarkt is van Nederlandse bodem, terwijl bijna alle peren worden geëxporteerd.
Na de tegenslagen van vorig jaar spreken telers dit seizoen van een zeldzaam perfect jaar, zegt EenVandaag. Berend-Jan van Westreenen, voorzitter van de NFO in Overijssel en Gelderland, benadrukt dat alles "gewoon lukt", iets wat in twintig jaar telen zelden is voorgekomen. Het warme, zonnige weer heeft gezorgd voor een hoog suikergehalte en visueel aantrekkelijk fruit. Nederland staat dit jaar zelfs op nummer één in Europa voor perenproductie. Toch blijven telers voorzichtig, omdat hagel of plotseling slecht weer de oogst nog kan bedreigen. De lichte productietoename kan de markt volgens de NFO gemakkelijk opnemen.
Ook individueel zien telers grote verschillen ten opzichte van vorig jaar. Fruitteler Rik Jurrius uit Helmond verwacht 30 procent meer appels en peren te oogsten dan in 2024, toen regen zijn boomgaarden zwaar trof. De combinatie van voldoende zon en vocht levert dit jaar sappige, zoete appels op met een hogere suikerconcentratie. Hoewel consumenten geen lagere prijzen hoeven te verwachten, zullen ze de betere smaak wel merken, zegt Omroep Brabant. De oogst is door klimaatverandering een week eerder dan normaal. Volgens Rik is dit "een van de beste jaren ooit" voor zijn bedrijf.