Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Na-oogstbehandeling om Turkse druiven langer vers te houden

De afgelopen jaren zijn hittegolven als gevolg van klimaatverandering een nieuwe uitdaging geworden voor druiventelers, vertelt Yagmur Ozbutun, Export Area Executive bij Ser Pak Packaging. "Hoewel er tot nu toe nog geen grote daling in de druivenopbrengst is gemeld, waarschuwen experts dat stijgende temperaturen de ontwikkeling en kwaliteit van druiven nadelig kunnen beïnvloeden. Daarom richten telers zich tegenwoordig niet alleen op het groeiproces, maar ook steeds meer op strategieën voor bescherming na de oogst."

Druiven zijn bijzonder gevoelig voor schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Overmatige hitte kan leiden tot kleinere vruchten, uitdroging van de steel en verkleuring – factoren die allemaal de algehele productkwaliteit aantasten. "Daarnaast zorgen hoge temperaturen voor onzekerheid in de oogstvolumes, wat de leveringsconsistentie onder druk zet," voegt Ozbutun toe.

© Serpak Ambalaj

In zulke omstandigheden wordt het nóg belangrijker om de kwaliteit van het geoogste gewas te behouden, legt Ozbutun uit. "Wanneer de opbrengst onder druk staat, doen telers er alles aan om zoveel mogelijk van hun oogst te beschermen en verliezen te beperken. Het behoud van productkwaliteit is dan essentieel – zowel vanuit economisch oogpunt als voor klanttevredenheid."

Een effectieve manier om de versheid van druiven te verlengen is MAP-technologie (Modified Atmosphere Packaging). Door het zuurstof- en kooldioxidegehalte binnen de verpakking te reguleren, vertraagt MAP de ademhaling van het fruit, waardoor de houdbaarheid toeneemt. "In Turkije biedt Serpak, als een van de aanbieders van MAP, een speciale oplossing genaamd Prolong," vervolgt Ozbutun. "Deze technologie is specifiek ontwikkeld om druiven na de oogst te beschermen."

© Serpak Ambalaj

Volgens Ozbutun zijn MAP-systemen vooral nuttig voor transport over lange afstanden, omdat ze helpen verlies tijdens transport te minimaliseren. "Ze ondersteunen bovendien het voorraadbeheer in de retail en dragen bij aan het verminderen van voedselverspilling. Prolong onderscheidt zich door zijn vermogen om de stevigheid en kleur van druiven tijdens transport te behouden, waardoor het een betrouwbare keuze is voor exporteurs. Daarnaast ondersteunt het de logistiek binnen de koudeketen door de conditie van de producten tijdens transport te stabiliseren."

"We opereren vanuit onze BRCGS-gecertificeerde faciliteiten en zetten ons in om de versheid van druiven van wijngaard tot schap te behouden. Gezien de toenemende risico's door stijgende temperaturen, is investeren in effectieve verpakkingstechnologieën steeds belangrijker. Hoewel grote opbrengstverliezen door hitte nog niet wijdverspreid zijn, houden telers de klimaattrends nauwlettend in de gaten. Voor velen is het implementeren van betrouwbare na-oogstoplossingen, zoals MAP, een essentiële stap geworden in het beschermen van kwaliteit en het minimaliseren van financiële risico's."

© Serpak Ambalaj

Voor meer informatie:
Yagmur Ozbutun
Ser Pak Packaging
Tel: +90 533 073 70 98
yagmur.ozbutun@serpak.com.tr
https://www.serpak.com.tr/en