"Ongewoon," "uitzonderlijk," "ongeslagen," en "het beste seizoen ooit." Hiermee beschrijft Diamantis Milinis, eigenaar van Sun Fruits, het huidige abrikozenseizoen in Chalkidiki, de laatste plek in Griekenland waar deze vruchten geteeld worden. Deze regio heeft als enige in Griekenland geen schade ondervonden van de grillige weersomstandigheden, zoals vorst en hagel, die de abrikozenoogst elders hebben aangetast.
© Sun Fruits
"Op de markten ervaren we geen concurrentie. De Europese teelt kampt met een groot tekort. In Spanje zijn er nauwelijks abrikozen, en Turkije is niet actief op de markt. Wij hebben echter geen weerschade geleden, en behalen een opbrengst van meer dan 40 ton per hectare. We kunnen in elke kalibercategorie de juiste abrikoos aanbieden: 35-40 vormt 5-7% van onze oogst, 40-45 vormt 20%, 45-50 is goed voor 40%, en de rest valt in de 50+ klasse. Ondanks de hoge prijzen, kopen Balkanlanden en Oekraïne onze abrikozen in. Alleen Polen aarzelt nog om onze prijzen te aanvaarden," legt Milinis uit.
De Griekse verpakker wijst op het aanzienlijke verschil tussen de prijzen dit seizoen en die van voorgaande jaren. "Vorig jaar schommelden de prijzen voor rode rassen tussen de €1,00 en €1,20 per kilo. Nu is €1,20 het laagste tarief. Voor telers stijgen de prijzen tot €1,60 per kilo. Alleen de Tirynthos-variëteit, vanwege een gebrek aan rode kleur, blijft onder de €1,00 met €0,85 per kilo. De Bebekou-variëteit, die door de sector volledig wordt ingekocht, haalt €1,00 per kilo. Lokale telers hebben de afgelopen vijf jaar sterk gefocust op variëteiten met rood vruchtvlees. In Tirynthos is de oogst nu daarentegen heel beperkt, en worden er zelfs rooiingen uitgevoerd."
© Sun Fruits
De abrikozenoogst in Chalkidiki is tegen eind juli voltooid. "We zitten in de laatste fase van het seizoen, met het einde van Lady Cot en de start van Farbaly, Farbela, Farlis en vergelijkbare variëteiten. Na de oogst kunnen we de voorraad in koelcellen bewaren tot 15 augustus. De gestegen elektriciteitskosten vormen het enige negatieve punt. Ik zie echter niets dat het uitzonderlijke succes van dit seizoen kan overschaduwen," concludeert de Griekse verpakker.
Voor meer informatie:
Diamantis Milinis
Sun Fruits
Tel: +30 697 889 8374
[email protected]
http://www.sunfruits.gr/en/