Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
bessen bevatten het hoogste gehalte aan antioxidanten ter wereld

Oogst Haskap-bessen voltooid in Alberta

Afgelopen week is de jaarlijkse oogst van Haskap-bessen — ook wel bekend als honingbessen — afgerond op de 30 hectare grote teeltgrond van Phoenix Haskaps in Alberta, Canada. Dit bedrijf, dat zich sinds 2016 toelegt op de teelt van deze bijzondere, langwerpige bes, behoort tot een selecte groep van slechts tien Haskap-telers in de provincie. In totaal beslaat de Haskap-teelt in Alberta zo'n 200 hectare.

"We zijn begonnen met de teelt van deze specifieke bes vanwege de gezondheidsvoordelen," vertelt Joel Mans van Phoenix Haskaps. "Haskap-bessen bevatten het hoogste gehalte aan antioxidanten ter wereld — drie tot vijf keer meer dan blauwe bessen." Daarnaast bevatten ze ook driemaal zoveel polyfenolen, wat volgens Mans helpt om het slechte cholesterol te verlagen, het goede cholesterol te verhogen en ontstekingen te verminderen.

© Phoenix Farms

Verwerkende sector
De oogst van de bessen vindt meestal begin juli plaats. Direct na het oogsten worden ze diepgevroren. Het merendeel van de oogst gaat naar de verwerkende industrie, terwijl slechts een klein deel vers wordt geconsumeerd. "Vanwege de dunne schil en korte houdbaarheid zijn Haskap-bessen minder geschikt voor de versmarkt," aldus Mans. In hun verwerkte vorm worden ze verkocht als diepgevroren fruit en gebruikt als ingrediënt in yoghurt en smoothies. Ook worden ze gepureerd, voor jam gebruikt en als topping voor diverse gerechten ingezet. Phoenix Haskaps gebruikt de bessen verder als ingrediënt in hun eigen wijnproductie.

© Phoenix FarmsHaskapwijn uit het eigen wijnhuis van Phoenix Haskaps

Binnenlandse versus export
De Haskap-variëteit die Phoenix Haskaps teelt, is een kruising tussen de Japanse en Russische Haskap. De Japanse variant groeit laag bij de grond en heeft een zeer zoete smaak, terwijl de Russische variant rechtop groeit en een bittere smaak kent.

"Hoewel ik had verwacht dat Japan een grote afzetmarkt voor ons zou zijn, vanwege de bekendheid met deze bes, blijft het grootste deel van de productie binnen Canada," vertelt Mans. Een deel van de oogst wordt geëxporteerd naar Zuid-Korea en de Verenigde Staten, maar de binnenlandse verkoop domineert.

Het verwachte volume op de groothandelsmarkt viel tegen, doordat de bes nog onvoldoende bekendheid heeft. "De meeste telers gebruiken Haskap vooral als ingrediënt in diverse voedingsproducten die zij zelf op de markt brengen, terwijl een deel wordt verkocht aan kleine grossiers," legt Mans uit.

Telers uit Alberta brengen hun Haskap-bessen gezamenlijk op de markt via een coöperatie genaamd Vitalaberry. Het merendeel van de Haskap-bessen uit Alberta wordt verwerkt bij Prairie Hill Farms, vlakbij Phoenix Haskaps. Vervolgens zorgt Vitalaberry voor de marketing en distributie van het fruit.

Voor meer informatie:
Joel Mans
Phoenix Haskaps
Tel: +1 403 308 3502
joel@phoenixfarms.ca
www.phoenixfarms.ca
www.vitalaberry.com