Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bezoek aan Amerika levert Nederlandse en Belgische worteltelers nieuwe inzichten op

Op 22 juni reisden tien worteltelers uit Nederland en België, samen met enkele Bejo-vertegenwoordigers, af naar Seattle in de Verenigde Staten. Tijdens deze meerdaagse reis leerden de telers van alles over de zaadproductie en -verwerking van wortelen.

© Bejo

Bij een bezoek aan de productievelden gaven Bejo-zaadproductiespecialisten uitleg over hoe zaad wordt vermeerderd. "Ik had niet verwacht dat zaadproductie zoveel risico's en uitdagingen met zich meebrengt," zegt teler José Waverijn. "Het heeft mijn blik echt veranderd. Helemaal omdat wortel ook nog eens een meerjarig gewas is, wat het proces extra complex maakt. Ik heb nu met eigen ogen gezien hoe het werkt met vader- en moederlijnen en het bestuiven van planten en heb daardoor nog meer respect gekregen voor het werk dat Bejo doet."

De groep bezocht ook de onlangs geopende schoningsfaciliteit in Pasco. Voor veel telers was het de eerste keer dat ze zagen hoe het zaad wordt verwerkt zodra het van het land komt.

© Bejo

Naast de bedrijfsbezoeken was er veel ruimte voor kennisuitwisseling en het delen van ervaringen. "Ik heb geleerd hoe waardevol het is om de voedingsbodem goed te monitoren," vertelt Waverijn. "Door goed te monitoren weet je exact welke voeding het gewas nodig heeft en deze voeding kun je vervolgens meegeven met het irrigatiewater. Vroeger leerden we vooral hoeveel kunstmest je moest gebruiken en die methode heb ik altijd aangehouden. Nu ik dit heb gezien, ga ik het thuis zeker toepassen."

Ook de verschillen tussen de markten kwamen aan bod. Waar in de Benelux vooral vraag is naar een mooie cilindrische peen van het Nantes type, wil de Amerikaanse consument 'convenience food', waardoor telers veelal kiezen voor het Imperatortype. Deze lange cilindrische wortel wordt in stukjes van ongeveer vijf centimeter gesneden en vervolgens gepolijst en verpakt tot een panklaar of snackproduct.

© Bejo

Tot slot was het voor de telers waardevol om een week lang met elkaar op te trekken. "Het is bijzonder om op stap te zijn met mensen die allemaal besmet zijn met het akkerbouwervirus," zegt Waverijn. "Iedereen heeft dezelfde passie en interesse en we hebben veel van elkaar geleerd. Zo'n intensieve week schept snel een band. Als ik nu in de buurt ben van een van de telers, rijd ik zeker even langs voor een kop koffie."

© Bejo

Voor meer informatie:
Bejo
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
+31 (0)226 39 61 62
[email protected]
www.bejo.nl

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer