Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
OGZ

"Bonenoogst in volle gang, positieve ontwikkeling voor edamame"

© OGZ eG

De bonenoogst van 2025 is in volle gang. "We konden de eerste struikbonen onder folie al in kalenderweek 25 oogsten - ongeveer een week eerder dan gebruikelijk. Tot nu toe zijn we zeer tevreden over de opbrengst en de kwaliteit. De gewassen zien er gelijkmatig uit," zegt Andreas Urbach, productspecialist bij Obst- und Gemüsezentrale Rhein-Main eG (OGZ) in het Duitse Griesheim. Het is echter pas vanaf week 29/30 mogelijk om te beoordelen hoe de aanhoudende hittegolf het seizoen verder zal beïnvloeden. "Een tekort in de aanvoer vanaf week 29 is niet uitgesloten - zeker nu we overgaan van folie- naar vollegrondsproducten," voegt Urbach eraan toe.

Rechts: Verpakte sperziebonen en suikermaïs

De vraag is tot nu toe stabiel en de producten worden goed ontvangen. De marktprijzen liggen op hetzelfde niveau als vorig jaar. De retail is voor struikbonen bijna volledig overgestapt op binnenlandse producten, terwijl snijbonen nog steeds worden geïmporteerd uit Marokko. Urbach: "Omdat snijbonen met de hand moeten worden geoogst, is de binnenlandse teelt veel arbeidsintensiever en dus beperkter. Sperziebonen daarentegen kunnen machinaal worden geoogst." De consumptie van sperziebonen is de afgelopen jaren constant gebleven. Buiten het Duitse seizoen, dat van juni tot oktober loopt, verzorgt de OGZ de inkoop en handel van geïmporteerde producten, met name uit Marokko, Egypte en Senegal.
Duitse snijbonen

Edamame wint terrein in de handel
Naast de klassieke bonenrassen is OGZ al vijf jaar bezig met de teelt en verkoop van edamame, zowel conventioneel als biologisch. Naast teeltpionier Andreas Senckenberg uit Rheinfelder Hof zijn er nu twee andere teeltbedrijven actief.

"We starten eind juli met oogsten en dat zal acht tot tien weken duren. De gewassen ontwikkelen zich goed - we verwachten een bevredigende oogst," zegt Urbach. Edamame verkoopt vooral goed in economisch sterke regio's, maar heeft op een plek veroverd in de retail. "Het product heeft uitstekende eigenschappen: het is eiwitrijk, veelzijdig en blijft twee tot drie dagen vers zonder koeling - een duidelijk voordeel voor de handel. Edamame is daarmee helemaal van deze tijd en in lijn met de superfoodtrend."

© OGZ eG
Edamame wordt aangeboden in een handige verpakking van 250 gram, inclusief een korte kookinstructie voor consumenten

Suikermaïs: eerste oogst voltooid
Het oogstseizoen voor suikermaïs is eveneens gestart. De eerste kolven werden in week 26 geoogst. In vergelijking met andere gewassen is suikermaïs minder gevoelig voor hitte. Toch is de verkoop sterk afhankelijk van het weer. "Als het barbecueweer uitblijft, daalt de vraag aanzienlijk," legt Urbach uit. Promoties worden daarom op korte termijn aangepast aan het beschikbare volume en de weersvoorspellingen. Vanaf augustus - de belangrijkste oogstperiode - wordt suikermaïs vacuüm verpakt voor de handel in de wintermaanden, naast de verse producten.

Voor meer informatie:
Andreas Urbach
Obst- und Gemüsezentrale Rhein-Main eG
Raiffeisenstr. 2
64347 Griesheim, Duitsland
Tel: +49 6155 83980
[email protected]
www.ogz.de https://edamame.de/

Gerelateerde artikelen → Zie meer