Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lakeside Organic Gardens

Rondleiding op biologisch groenteteeltbedrijf aan de Californische kust

Dick Peixoto leeft al vanaf heel jonge leeftijd voor de teelt. Op 17-jarige leeftijd begon hij met het telen van conventionele gewassen aan de Central Coast van Californië, in Watsonville. Hoewel hij eigenaar was van het land, richtte hij zich uitsluitend op de teelt en had hij geen invloed op de oogst of verkoop. "Dat model sprak me niet aan, dus ben ik op zoek gegaan naar manieren om dat te verbeteren," vertelt Peixoto.

Hij zag kansen in de biologische teelt en besloot in 1996 zijn bedrijf om te schakelen naar gecertificeerd biologisch. Zijn gewassen werden verkocht onder het merk Lakeside Organic Gardens. In 2000 was het gehele bedrijf biologisch gecertificeerd.

Grote retailers, zoals Whole Foods, toonden interesse in samenwerking, maar stelden een jaarrond levering als eis. Daarom kocht Peixoto grond in de Imperial Valley om ook in de winter door te kunnen telen. Tegenwoordig bezit het bedrijf ruim 800 hectare biologische teeltgrond aan de Central Coast en nog eens 485 hectare in de Imperial Valley, waarmee zijn bedrijf jaarrond levert aan retailers en groothandelaren in de VS.

© Marieke Hemmes | AGF.nl
Dick Peixoto, eigenaar van Lakeside, in gesprek met deelnemers aan de rondleiding.

Artisjok en bleekselderij
Peixoto deelde zijn ervaringen tijdens een rondleiding die hij onlangs organiseerde voor de Organic Produce Summit. De deelnemers kregen de kans om de oogst van artisjokken en bleekselderij in actie te zien. De artisjokken worden geteeld op de Beach Ranch, op minder dan een halve mijl van de oceaan. "Dit unieke kustklimaat met koele zomers zorgt voor kwaliteitsproducten die landinwaarts niet geteeld kunnen worden," verklaarde Peixoto.

De gebruikte zaden maken de artisjokken eveneens bijzonder. "We importeren zaden uit Nederland. Hoewel ze prijzig zijn ($0,54 per zaadje), leveren ze uitstekende opbrengsten, kwaliteit en smaak op." Tijdens de rondleiding werd duidelijk dat de King chokes, de grootste artisjokken, als eerste worden geoogst. De overige artisjokken krijgen daarna de tijd om te groeien, waarna binnen ongeveer 45 dagen alles is geoogst.

De arbeiders verzamelen de artisjokken in speciale rugzakken, elk met een gewicht van 54 tot 58 kg. Na het legen worden de artisjokken op het veld gelabeld en verpakt.

© Marieke Hemmes | AGF.nlEen volle rugzak met geoogste artisjokken kan wel 58 kg wegen

© Marieke Hemmes | AGF.nlArtisjokken worden ter plekke verpakt en gelabeld.

Na het artisjokveld bezocht de groep het veld met bleekselderij waar ook werd geoogst. Elke selderijplant wordt gesneden en ervaren verpakkers bepalen de grootte van elke tros. Hoe kunnen ze de maten onderscheiden? Het is een gespecialiseerd team met sommige leden die al meer dan 20 jaar in de selderijoogst werken. Alleen groenten van de hoogste kwaliteit krijgen het Lakeside Organic Gardens-label, terwijl producten die daar net niet aan voldoen het Oceanside-label dragen.

© Marieke Hemmes | AGF.nlBleekselderij wordt geoogst.

© Marieke Hemmes | AGF.nlDe bleekselderij wordt zorgvuldig verpakt

Nadat de groep de velden had bekeken, gingen ze naar het pakstation, die beschikt over een gekoelde ruimte van 2.300 m² voor de opslag van de 50 verschillende producten die het bedrijf teelt. Deze ruimte werd in 2017 door Lakeside Organic Gardens zelf gebouwd, waardoor het bedrijf volledig verticaal is geïntegreerd. De rondleiding werd afgesloten met een smakelijke lunch.

Teler
Peixoto heeft zijn bedrijf eigenhandig opgebouwd en beheert samen met zijn team 500 blokken groente en fruit. Hij is nauw betrokken bij de dagelijkse bedrijfsvoering. "Ik stel de plant- en vruchtwisselingsschema's op en we hebben dagelijks vergaderingen om de werkzaamheden op de velden te bespreken," vertelt hij. Ongediertebestrijding is een uitdaging in de teelt en vruchtwisseling is essentieel. "Op een blok kan een gewas slechts eens in de drie jaar worden geteeld." Voor een efficiënte rotatie werkt Peixoto samen met zachtfruitbedrijf Driscoll's. "We gebruiken elkaars velden voor vruchtwisseling. Ik kweek groenten op een deel van Driscoll's land en zij telen zachtfruit op mijn land. We delen zelfs machines om wederzijds voordeel te behalen."

Voor meer informatie:
Elisha Cope
Lakeside Organic Gardens
Tel: +1 831 761 8797
[email protected]
www.lakesideorganic.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer