"Groei in volume en areaal, nieuwe rassen, en een markt in ontwikkeling". Côme Lapierre, secretaris-generaal van APMF, de Franse telersvereniging voor blauwe bessen, blikt vooruit op het seizoen en de toekomst van de sector.
Recordopbrengst van 3.300 ton in zicht
2025 lijkt een topjaar te worden voor de Franse blauwe bessenteelt. De vooruitzichten zijn positief: meer kilo's en betere kwaliteit dan in 2024, toen het voorjaar nat was en ongunstig verliep. Volgens APMF kan de opbrengst dit jaar oplopen tot 3.300 ton, een record. De nieuwe aanplanten van de afgelopen jaren komen nu in productie, en er was nauwelijks schade door vorst in het voorjaar.
De verwachte opbrengst per regio is volgens APMF: 2.100 ton in Nouvelle-Aquitaine, Occitanië en PACA; 850 ton in Pays de la Loire, Bretagne, Normandië en Centre-Val de Loire; 300 ton in Grand Est, Rhône-Alpes, Bourgogne/Franche-Comté en Hauts-de-France.
© APMF
"De Franse teelt moet mee met de tijd"
Het areaal blauwe bessen groeit al drie jaar met zo'n 50 hectare per jaar en zit inmiddels op 600 hectare. De nieuwe aanplanten bestaan grotendeels uit moderne rassen die grotere en stevigere bessen geven, en die over een langere periode geoogst kunnen worden. In Zuidwest-Frankrijk zijn bijvoorbeeld veel Rabbiteye-rassen aangeplant. Die bloeien later en zijn te plukken van half augustus tot oktober.
Lapierre: "Dankzij de veredelingsinspanningen van de afgelopen tien jaar zijn er nu rassen voor zowel vroege als late oogst. Daar moet de Franse teelt op inspelen. Een klein nadeel is dat wij in Frankrijk vooral high chill-rassen telen – die hebben veel koude-uren nodig, net als in Noord-Amerika. Terwijl het meeste veredelingswerk zich de laatste jaren juist richtte op low chill-rassen, geschikt voor warmere klimaten zoals het zuiden van de VS of Marokko. Die leveren hogere opbrengsten en zijn makkelijker te oogsten. Dat beïnvloedt ook de rentabiliteit."
Weg met de 125-gramverpakking?
Hoewel de consumptie in Frankrijk toeneemt, blijft ze ver achter bij landen als het VK. "In 2025 eten Fransen gemiddeld 170 tot 200 gram blauwe bessen per jaar", zegt Lapierre. "Dat is vooruitgang, maar het blijft weinig vergeleken met de Britten, die op 2 kilo per persoon zitten. Er is dus nog veel groeipotentieel."
Wat de groei tegenhoudt? Volgens Lapierre is het het gebrek aan structuur in de sector. "Tot nu toe lag de focus op de teelt. Maar we moeten ook gaan bouwen aan een echte marktstructuur." Hij wijst op het feit dat blauwe bessen vaak een impulsaankoop zijn. "De meeste supermarkten promoten wel lokaal fruit, maar kleine vruchten zoals blauwe bessen zijn in het schap nog vaak slecht gepresenteerd. Telers en retailers moeten daar echt samen aan werken."
Ook het verpakkingsformaat is een struikelblok. "De Franse retail zit vast aan het 125-grambakje. Maar verkoop in bulk of in grotere verpakkingen kan de afzet makkelijk vertienvoudigen. Dat heeft de keten Grand Frais al bewezen. In Engeland heeft de sector zelfs speciale koelschappen ontwikkeld voor zachtfruit, met veel succes."
© APMF
Meer aanbod, maar stabiele markt
Ondanks het grotere aanbod dit jaar blijft de markt goed overeind. "Eind juni, begin juli is altijd een lastige periode, omdat dan uit zowel Noord- als Zuid-Frankrijk grote volumes tegelijk op de markt komen. Maar alles bij elkaar loopt het nog prima." De prijzen zijn deze week iets gedaald, "maar er is geen reden tot paniek. Gemiddeld zien we zelfs een lichte prijsstijging, in lijn met de inflatie."
De eerste Franse blauwe bessen werden half mei geplukt in overdekte teelt in Nouvelle-Aquitaine – de belangrijkste regio, goed voor 60% van de Franse oogst. Begin juni begon de oogst in de buitenteelt in Zuidwest-Frankrijk. In de vlakke gebieden loopt de oogst tot half juli. In bergregio's zoals de Limousin begint de pluk pas in juli en loopt die door tot eind augustus. In Pays de la Loire, Bretagne en Centre-Val de Loire (de tweede teeltregio) start de oogst in de tweede helft van juni. In Grand Est en Rhône-Alpes begint die eind juni of begin juli, afhankelijk van het ras en de ligging van het perceel, en duurt doorgaans tot eind augustus.
Voor meer informatie:
Association des Producteurs de Myrtilles de France
[email protected]
www.myrtilles.com