Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Georgië special - deel 14:

Druiventeelt voor verse consumptie nog in de kinderschoenen

In Marneuli, een gemeente halfweg tussen de hoofdstad Tbilisi en Armenië, het buurland dat twintig kilometer verderop zuidwaarts ligt, bevindt zich een druivengaard met Muscat Hamburg, Italia en Sugraone druiven. Hij is vijf jaar geleden aangeplant en komt stilaan in volle productie. Het is het project van Ketevan Chkhitunidze, een psychologe die in coronatijd gegrepen werd door de passie voor de tuinbouw, in navolging van haar vader Mirian Chkhitunidze, die al dertig jaar groenten teelt en tarwe verbouwt.

© FreshPlaza
Ketevan Chkhitunidze

Ondanks de onwankelbare reputatie van Georgië als wijnland is de teelt van druiven voor verse consumptie altijd onderbelicht gebleven in dit Kaukasusland. "Alle aandacht gaat naar de wijn", lacht Ketevan. "Het was overigens hier in Marneuli, en niet in Kachetië, bekend om zijn Saperavi wijnen, dat een wijnamfoor van duizenden jaren oud is gevonden."

© FreshPlaza
"In 2020 hebben we zeven hectare aangeplant met drie rassen: Sugraone, Muscat Hamburg en Italia"

In 2024 was de druiventeelt voor wijn niet gering in Georgië: er werd een slordige 320.000 ton geplukt, zo blijkt uit gegevens van de nationale statistiekdienst Geostat. Ramingen van het druivenareaal voor verse consumptie komen niet boven de 250 hectare uit, wat met een gemiddelde van 20 ton per hectare zou uitkomen op een productie van 5.000 ton. Vorig jaar werd 943 ton geëxporteerd, hoofdzakelijk naar Rusland. Ter vergelijking: Spanje exporteert jaarlijks om en nabij de 200.000 ton tafeldruiven, goed 200 keer meer. De import bedroeg vorig jaar 2.600 ton, waarvan 1.800 ton uit Armenië en telkens 400 ton uit Turkije en doorvoerhub Nederland.

"Eigenlijk hebben we hier in Georgië de voorbije eeuw geen traditie van tafeldruiventeelt gehad", vertelt Ketevan. "In de Sovjettijd werd de voorkeur gegeven aan andere gewassen, zoals tarwe en tomaten. Ook voor mijn vader, die al tientallen jaren het land bewerkt, is de druiventeelt dus iets nieuws. In 2020 hebben we 7 hectare aangeplant. De keuze viel op de drie rassen: de knapperige, pitloze Sugraone, die vroeg geplukt wordt, namelijk in juli en augustus, maar waarvan de gemiddelde opbrengst vooralsnog tegenvalt, en daarnaast ook Muscat Hamburg en Italia met hun volle smaak, die pas in september worden geoogst. Het zijn variëteiten die je in Georgië niet zo gauw zult vinden", aldus Ketevan.

© Alverdi
Muscat Hamburg

Dat de markt voor tafeldruiven in Georgië nog niet volwassen is, bewijst ook het feit dat wijndruiven, zo vertelt Ketevan, soms hogere prijzen halen dan de druiven voor verse consumptie, zeker in de maand september wanneer het aanbod groot is. "Vorig jaar hebben wij enkel Sugraone als tafeldruif afgezet op de lokale groothandelsmarkt, van onze Muscat Hamburg en Italia oogst werd wijn gemaakt. Ook wij maken wijn, en zelfs chacha, de "Georgische wodka", onder ons eigen merk Alverdi."

© Alverdi
Italia druiven

Omdat de prijs voor tafeldruiven in de winter dan wel meer meevalt (in de supermarkt kan een punnet van 250 gram de drie euro aantikken), plant Ketevan te investeren in koeling om ook in die gunstige afzetperiode product beschikbaar te hebben voor de markt. "We zijn pas begonnen met de druiventeelt, maar we hebben er zin in. Er staat zelfs al een uitbreiding van het areaal op de planning. Het doel is de klasse I druiven voor de versmarkt te bestemmen en wat overblijft, daar gaan we wijn en chacha van maken", besluit Ketevan.

© Alverdi

Voor meer informatie:
Ketevan Chkhitunidze
Alverdi
Tsereteli (Marneuli) – Georgië
Tel: +995 558 48 19 19
[email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer