Tholen - "Het is een zwaar grondje voor Westlandse begrippen, maar dat heeft zo zijn voordelen, bijvoorbeeld met dit weer." Slateler Robbin Konsman loopt dinsdagmiddag rond lunchtijd door zijn nieuwste kas aan het Kapittelland 3 in 's-Gravenzande. Het werk voor die dag is vooral 's nachts al gedaan, vanwege de zomerhitte.
© Thijmen Tiersma | AGF.nl
Wie langs de kassen van Konsman Vegetables rijdt, kan genieten van het rood-groene kleurenpalet. "De mensen rijden tegenwoordig rustig over deze laan omdat ze het zo mooi vinden. Dat is goed voor de verkeersveiligheid", grapt Robbin.
Het gewas doorstaat de hittegolf goed. De vraag uit de markt mag dan wel weer wat beter. "Er zijn anders dan andere jaren dit jaar niet echt weersextremen geweest, en dus ook geen tekorten waar je met een kasteelt van kunt profiteren. De afgelopen jaren was ik anders gewend."
© Thijmen Tiersma | AGF.nl
Het gewas staat er goed op. Dankzij het zware grondje merkt Robbin dat er minder watergiftbeurten nodig zijn en dat het gewas uithoudingsvermogen heeft. "We hebben de hele zomer al hoge producties."
Ombouw nieuwe kas
Robbin is inmiddels zo'n zes jaar bezig om zijn bedrijf Konsman Vegetables uit te bouwen. Een van de nieuwste stappen in dat proces was de ombouw van een voormalige chrysantenkas van 3,5 hectare. De inmiddels 26-jarige ondernemer heeft eerder met het bijltje gehakt. Aan de Boomaweg liet hij eerder al een tomatenkas ombouwen.
Om de voormalige chrysantenkas klaar te maken voor een grondteelt van bladgewassen ging vorig jaar zomer onder meer de hijsverwarming eruit, het chrysantengaas eruit, zijn de gevelschermen verwijderd en ook de belichting was niet meer nodig, voor het gewas dan. De medewerkers die 's nachts sla hebben zitten snijden, kunnen rekenen op verplaatsbare lampen om hen bij te schijnen, naast de hoofdlampjes die worden gebruikt.
© Thijmen Tiersma | AGF.nl
Bij de ombouw van de kas heeft het verduisteringsdoek plaatsgemaakt voor een energiedoek.
Eigen verkoop
Zelf maakt Robbin ook lange dagen en staat hij vooral zomers vroeg op. De ondernemer heeft een drietal hoofdlocaties, en daarnaast ook huurtuinen. De verkoop regelt hij zelf, waarvoor regelmatig een hele reeks foto's van verse sla, kruiden en Aziatische groenten in zijn WhatsApp-status voorbijkomt. Het valt hem op hij vooral in de winter klanten heeft die nadrukkelijk op zoek zijn naar Nederlands product. "Daar kiezen ze dan bewust voor."
Binnen het bedrijf dat de afgelopen jaren gestaag is blijven groeien is Robbin de man die het complete overzicht bewaart. "Ik doe inderdaad veel zelf, maar geef inmiddels ook wel meer taken uit handen."
Zittend in de kantine telt hij hardop en komt naast zijn vader op nog enkele belangrijke krachten uit die hem met onder meer gewaswerk helpen. Onder hen ook de tuinders van wie hij in Monster en nu ook in 's-Gravenzande hun kas over kon nemen. "Mijn doel is om op termijn op minder losse locaties en meer op enkele grotere locaties te gaan telen." Om die reden houdt hij altijd oren en ogen open, gesteund door zijn aankoopmakelaar Santen & Gasille.
© Konsman VegetablesRobbin bij de Shanghai paksoi op de locatie Boomaweg
Kansen en uitdagingen in grondgebonden teelt
Wat opvalt is dat Konsman Vegetables duidelijk inzet op grondgebonden teelt. Het bedrijf ziet er volop kansen, al is Robbin ook niet blind voor de uitdagingen. Luis is er eentje, net als meeldauw, Fusarium en knolvoet. De ontwikkelingen op het gebied van nieuwe rassen volgt hij om die reden op de voet. "Demodagen van veredelingsbedrijven zoals Rijk Zwaan probeer ik altijd wel te bezoeken, bijvoorbeeld om te zien welke nieuwe rassen met de nieuwste meeldauwresistenties er zijn, maar ook in soorten met specifieke eigenschappen of rassen die meer productie geven ben ik geïnteresseerd."
© Thijmen Tiersma | AGF.nlEen van de nieuwe rassen die Konsman Vegetables is gaan telen is Limambo, een Lollo Bionda-soort van veredelingsbedrijf Rijk Zwaan. "Het is een mooie harde soort, waarvan we de teelt snel hebben opgeschaald na een succesvolle proef vorig jaar."
Assortiment
Konsman Vegetables houdt de markt en trends nauwlettend in de gaten houden. "We staan open staan om nieuwe soorten te telen." Op dit moment bestaat het assortiment uit de volgende soorten.
- Paksoi wit
- Shanghai paksoi
- Mini Shanghai paksoi
- Mini paksoi
- Choisum
- Kaichoi
- Tongho dun
- Kailan
- Amchoi
Slasoorten:
- Salanova groen
- Salanova rood
- Polysla
- Lollo bionda
- Lollo rossa
- Eikenblad rood
Kruiden:
- Basil
- Dille
- Thai Basil
© Thijmen Tiersma | AGF.nlOp het kasdek zit een diffuse coating, in dit geval ReduFuse IR. "Dat doen we nu zo'n drie jaar. Dit laat meer licht toe waardoor de rode slatypes ook mooier rood blijven. Alleen voor de Chinese groenten doen we dat niet. Die hebben minder licht nodig en daarom kiezen we daar voor ReduSol."
Voor meer informatie:
Robbin Konsman
Konsman Vegetables
[email protected]
www.konsman-vegetables.nl