Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Henk Vlaeminck, Van Dijk Foods:

"Met de vakantie in aantocht stellen gezinnen prioriteiten in hun uitgaven"

Tholen - Het is rustig in de handel momenteel. "Vorige week was het eigenlijk te warm, waardoor je gelijk ziet dat de rem er een beetje op gaat. Nu zijn de temperaturen wel weer wat gedaald, maar zie je dat iedereen langzaam in de vakantiemodus gaat. Het is ieder jaar rond deze periode", vertelt Henk Vlaeminck van Van Dijk Foods.

© Van Dijk Foods Belgium

De Vlaamse importeur zit momenteel volop in het Spaanse steenfruitseizoen. "Ook hier zien we deze kalmte", zo gaat de handelaar verder. "Er is weinig aanvoer. Zeker in perziken en nectarines zijn er toch wel wat te weinig. Daarnaast zien we echter, gezien het mooie weer dat we al een week of 3 tot 4 hebben, dat de verkoop ook wat te wensen overlaat. We hebben niet slecht verkocht, maar het was toch ideaal steenfruitweer, maar dat zien we niet terug in de afname."

Wat de reden dan is? "Zoals aangegeven leggen de mensen de focus op iets anders. Ja, het steenfruit is wat duurder dan andere jaren, maar ik denk dat men vooral de prioriteiten aan het stellen zijn. Het leven is best duur geworden en men wil toch op vakantie. Alleen een week op vakantie voor een gezin is een pak geld. En dan gaan de meeste nog wel langer dan een week. Dat is een forse hap uit het budget van consumenten, waardoor er minder overblijft voor duurder fruit."

"Kwalitatief houdt het zich wel goed, maar er is gewoon minder. Het is heel erg warm geweest in Spanje. Ze hadden een slecht voorjaar met regen en kou, waardoor er veel bloesem kapot is gegaan. Vervolgens is het de afgelopen weken extreem warm geweest. We dachten dat we hier te klagen hadden, maar daar ging het over de 40 graden heen en tussen de bomen zelfs over de 45 graden. Dat is gewoon te warm voor het fruit, waardoor er uitval was. Echter zijn aanbod en vraag wel evenredig naar elkaar. Er is dus een redelijke balans in de markt, maar er gebeurt gewoon iets minder."

Veelbelovend Italiaans druivenseizoen
En dus gaat de blik ook al naar het Italiaanse druivenseizoen, wat sinds kort gestart is. "Binnen twee weken verwachten we de grote volumes en dat wordt toch wat sneller opgepikt dan steenfruit. Een druifje geeft iets meer convenience, waardoor men snel overstapt als de druiven straks weer in goede kwaliteit komen. Dat zal ten nadele gaan van het steenfruit, maar het ziet er veelbelovend uit. De verwachtingen zijn dat het een superseizoen gaat worden, vooral voor de pitloze, dus we kijken er hoopvol naar uit."

Voor meer informatie:
Henk Vlaeminck
Van Dijk Foods
Kempenarestraat 50
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
Tel.: +32 15 55 65 61
[email protected]
www.vandijkfoods.be

Gerelateerde artikelen → Zie meer