Met bijna twee weken vertraging is in de regio Murcia de oogst van pitloze druiven eindelijk begonnen. Voor deze teelt wordt een sterk seizoen verwacht: er is een goede hoeveelheid van uitstekende kwaliteit en het product wordt steeds populairder.
"Deze week zijn we gestart met de eerste druiven van het seizoen", zegt David Franco, commercieel directeur van Grupo Paloma. "De oogst loopt zo'n 10 tot 12 dagen achter op ons normale schema. In juni lagen de temperaturen 3 à 4°C boven normaal, waardoor de kleurvorming en rijping van de vroege rassen vertraagd zijn."

Dit uitstel beïnvloedt de markt niet significant, aldus Franco. Spaanse volumes komen doorgaans pas rond 20 juli echt op gang. Zijn verwachtingen zijn positief. Dankzij een natte maart, die de wijnranken veel kracht gaf, en stabiele temperaturen in april en mei, staan de gewassen er veelbelovend bij.
"Ondertussen overlapt het Spaanse druivenseizoen in juli en begin augustus met dat van Egypte, waar de teelt de afgelopen jaren sterk is gestegen, evenals met dat van Italië en Griekenland. In vorige jaren zorgde die overlap voor onzekerheid en werd gedacht dat het nodig zou zijn naar nieuwe afzetmarkten te zoeken. Nu blijkt dat Europa – inclusief het Verenigd Koninkrijk – de extra volumes moeiteloos opneemt, dankzij een gestage groei in consumptie."
Volgens Franco komt dat doordat er rassen zijn ontwikkeld die altijd van hoge standaard zijn. Kleur, smaak en maatvoering zijn beter dan ooit. "Consumenten merken het verschil niet meer tussen de verschillende landen van herkomst en er zijn minder prijsfluctuaties. Druiven zijn daardoor stabieler in aanbod en kwaliteit, wat de consumptie stimuleert. Er is nu minder verschil tussen de vraag in de winter en de zomer."
De komende drie jaar wil Grupo Paloma zowel de volumes als het oogstschema uitbreiden. Ze investeren in uitbreidingen van hun verwerkingscapaciteit. "Klimaatbeperkingen en waterschaarste blijven aandachtspunten, dus we groeien voorzichtig. Spanje heeft een grote kwaliteitsstap gezet in zijn afzetvenster. Toch valt er nog te winnen, vooral qua kleur, smaak, maatvoering en opbrengst met nieuwe rassen. Dat maakt duidelijk dat de toekomst voor pitloze druiven er rooskleurig uitziet", besluit David Franco.
Voor meer informatie:
David Franco
Grupo Paloma
Tel: +34 968590001 (Spanje)
[email protected]
www.gpaloma.com