Tholen - Bij kwekerij Demedts - De Mey is het abrikozenseizoen weer van start gegaan. Deze vrucht, hier van nature toch veelal gelinkt aan Zuid-Europa, wordt steeds populairder onder Vlaamse telers. "Er zijn veel geïnteresseerden voor de teelt, dus moeten we proberen ons te onderscheiden in product. Daarom hebben we dit jaar besloten de bomen wat meer te dunnen, zodat we een mooie vruchtmaat kunnen hebben. Dat is dit jaar goed gelukt", zo bevestigt Benoit Demedts van de kwekerij uit Gits.
© Benoit Demedts
"Vorig jaar was het nog wat zoeken", zo vertelt de teler, die gespecialiseerd is in aardbeien en kersen, maar het uitstapje erop waagde. "Dit jaar lijken we echter al wat meer te kunnen putten uit onze ervaringen van vorig jaar. Buiten was het goed gelukt en binnen ziet het er ook zeer veelbelovend uit. Met de kersen doen we het ook altijd. Je wilt je onderscheiden in maat en kwaliteit, dus moeten de bomen niet te vol hangen. Het resultaat is dat we mooie kalibers aan kunnen bieden."
Of er dan ook al een goede vraag is? "Ja, wel degelijk, maar het is anders dan bij de kersen natuurlijk", zo gaat Benoit verder. "Daarbij komen mensen van heinde en verre om de eerste volumes te kopen. Ze zijn ook bereid een stuk meer te betalen voor die eerste kersen. Abrikozen past mooi in ons segment, maar het publiek ervoor is wel wat kleiner." De teler verwacht tot eind juli door te kunnen gaan met de nieuwe abrikozen. "We zijn een kleine maand bezig, maar dat is ook prima. De mensen gaan dan met verlof. Het wordt voor ons wat rustiger, dus het is goed om dan klaar te zijn."
Bramen en frambozen© Benoit DemedtsNaast abrikozen, en uiteraard aardbeien, is hij ook druk bezig in het andere zachtfruit. "Frambozen, bramen, rode bessen en een klein beetje stekelbessen. Daar is het druk geweest de afgelopen weken vanwege de grote productie. Gelukkig was de vraag er ook naar, dus dat komt goed uit. Vooral in de bramen merken we zeer veel interesse vanuit onze klanten. Misschien moeten we daar volgend jaar maar in gaan uitbreiden om de vraag bij te kunnen benen. Nu hebben we soms zelfs tekorten, maar het is altijd een beetje zoeken in het begin natuurlijk."
De grote favoriet onder de klanten van de kwekerij is namelijk de Sweet Royalla braam. "Het is het eerste jaar dat we deze hebben staan, maar we zien dat men hem echt wil hebben. Ik had niet verwacht dat de vraag zo groot zou zijn, maar we klagen er niet over. We proberen ze altijd te laten hangen tot ze goed opgeblazen en optimaal van smaak zijn. Frambozen hebben we wel al enkele jaren. Ook dat loopt altijd naar behoren, maar bramen zijn wel wat makkelijker naar teelt toe. Deze kun je ook een dagje laten hangen, geen probleem." In bramen en frambozen verwacht Benoit door te kunnen gaan tot en met oktober. "Dat is wel weersafhankelijk uiteraard, want als het koud is, kan het ook vroeger zijn. We zijn er in ieder geval nog even zoet mee."
© Benoit Demedts
Ook over het prijsniveau wordt er niet geklaagd. "Dat is in alle soorten gewoon degelijk. Van aardbeien tot de verschillende bessen loopt het goed. In aardbeien hadden we even geleden even een dipje in productie, maar dat is sinds afgelopen week wel weer hersteld. Alleen in de groenten is dit minder, zoals met bloemkolen, aardappelen etc. Dat is procentueel geen hele grote afdeling voor ons, maar het loopt wel moeizamer. Zeker in de vroege aardappelen zit alles op zijn maximum. Ze waren zeer goed, maar eer dat we gestart waren, bleek er voldoende volume. Zelfs iets te veel, waardoor we daar werken met lagere prijzen dan gehoopt."
© Benoit Demedts
Voor meer informatie:
Benoit Demedts
Kwekerij Demedts - De Mey
Middenstraat 97z
8830 Gits, België
Tel.: +32 479 69 08 67
benoitdemedts@gmail.com
www.demedts-demey.be