Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groenten- en fruithandel reduceert voedselverspilling dankzij sectorbrede monitoring

Hoeveel groenten en fruit gaan er verloren in de handel in Nederland? Om die vraag te beantwoorden hebben 11 bedrijven, Samen Tegen Voedselverspilling en GroentenFruit Huis voor de tweede keer in kaart gebracht hoeveel voedselverspilling optreedt bij groente- en fruithandelaren en snijderijen. Wageningen University & Research (WUR) voerde het onderzoek uit.

In 2023 vonden 95,9% van alle verhandelde groenten en fruit hun bestemming als voedsel of veevoer. De overige 4,1% werd geregistreerd als voedselverspilling. Daarmee ontstaat steeds scherper inzicht in waar verspilling optreedt – en dat biedt aanknopingspunten voor gerichte reductie.

Inzicht in verspilling bij 11 bedrijven
Aan het onderzoek deden 14 entiteiten mee van 11 bedrijven uit de sector, waaronder: Best Fresh Group, Food Fellows, Nature's Pride, Fruitful Ventures, Combilo, Everest Fresh, FruitMasters, Scherpenhuizen, Postuma, Vogelaar Vredehof en anderen. Samen hebben ze er meer dan 1,1 miljoen ton groenten en fruit fysiek aangevoerd via een eigen bedrijfsonderdeel. In totaal had GroentenFruit Huis 2023 ongeveer 300 leden, dus maar een klein deel hiervan deed mee aan de monitor. De deelnemende bedrijven zijn actief met uiteenlopende productgroepen: van exoten zoals mango en ananas tot vruchtgroenten zoals paprika en hardfruit zoals appels.

Uit de resultaten blijkt dat:

  • Gemiddeld 4,1% wordt verspild, waarvan 95% wordt vergist
  • Bij exoten ligt het gemiddelde verlies op 9,7%
  • Bij overige groenten en fruit is dit 1,0%

De monitoring geeft inzicht in waar en hoeveel verspilling plaatsvindt in de keten. Voor een productgroep die van nature kwetsbaar en beperkt houdbaar is, is dit cruciale informatie voor verdere verduurzaming. De sector laat zien dat het kán, maar ook dat er nog werk aan de winkel is.

© Samen Tegen Voedselverspilling

De cijfers van 2023 liggen hoger dan die van de jaren 2020-2022. Echter zijn de jaren moeilijk met elkaar te vergelijken. Dit komt deels doordat er meer en andere bedrijven deelnamen en omdat in 2022 de subgroep 'vruchtgroenten' gemaakt kon worden en in 2023 de subgroep 'overige groenten en fruit' meer productcategorieën omvatte.

De publicatie van de cijfers van 2020-2022 vind je hier. Let op: in de publicatie van de 2020-2022-cijfers is het bedrijfsgemiddelde gepresenteerd, en in de 2023-cijfers beschrijven we het sectorgemiddelde.

Blijvende inzet nodig
Sinds 2020 brengen leden van GroentenFruit Huis vrijwillig hun voedselverspilling in kaart. Dit helpt bedrijven om verspilling meetbaar te maken, zich te vergelijken met het gemiddelde en gerichte verbetermaatregelen te nemen. Deelnemers ervaren monitoring vaak als aanjager van verandering. Er wordt gewerkt om de cijfers van 2024 later dit jaar bekend te maken.

Hierbij een oproep aan alle bedrijven die nog niet meedoen: doe ook mee!
Een bredere, representatieve monitor helpt de sector op scherper te sturen op reductie en samenwerking, én om proactief en geloofwaardig te communiceren richting maatschappij, klanten en ketenpartners.

GroentenFruit Huis stimuleert haar leden actief om verspilling inzichtelijk te maken en organiseert bijeenkomsten om kennis en ervaringen te delen.

Marissa van Adrichem van Best Fresh Group, deelnemer aan de monitor: "Het is onvoorstelbaar dat éénderde van al het voedsel dat geproduceerd wordt, niet op ons bord belandt. Deze monitor geeft onze bedrijven inzicht in hoe we voedselverliezen nog beter kunnen voorkomen. Het is belangrijk dat we als AGF-sector samenwerken. Hoe meer bedrijven zich aansluiten, hoe meer inzicht en hoe meer impact we samen kunnen maken!"

Ook meedoen? Sluit aan bij de monitor
De uitvraag over data van 2024 is van start gegaan, wil je als bedrijf ook je verspilling inzichtelijk maken en bijdragen aan een duurzamere sector? Neem dan contact op met Zoë Verdaasdonk.

GroentenFruit Huis is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling.

Bron: Samen Tegen Voedselverspilling