Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peruaanse mango-exporteur kiest bewust voor later marktmoment

Door een verzadigde markt tijdens de piek van het mangoseizoen, hebben sommige Peruaanse exporteurs ervoor gekozen om juist in het latere exportvenster actief te zijn. Ze vermijden zo de grootste concurrentie en behalen betere prijzen.

Het bedrijf Mi Paisana exporteert op twee maanden na jaarrond ready-to-eat mango's naar landen als Spanje, Frankrijk en Nederland. "We hebben bewust gebroken met het traditionele exportmodel, dat vooral mikt op de maanden met de grootste volumes, zoals januari en februari", vertelt Andrés R. García Arias, commercieel directeur van het bedrijf. "We starten in september met product uit Piura en gaan door tot half juni met de mango's van Áncash. In die laatste fase werken we samen met kleinschalige en middelgrote telers in La Libertad en Áncash, waar nog steeds mango's van goede kwaliteit beschikbaar zijn na de piek."

© Mi Paisana

Door de export over meerdere maanden te spreiden, voorkomt Mi Paisana de drukte op de markt die vaak leidt tot prijsdalingen. "In het hoogseizoen kan de prijs dalen tot 19 dollar CFR per karton (€16,18). Maar in rustigere perioden kan een karton ready-to-eat mango's tot $39 opbrengen (€33,23). Dat levert meer op voor de telers", legt García uit.

© Mi Paisana

De Kent mango is veruit het belangrijkste ras voor de Europese markt uit het Peruaanse aanbod. "Hoewel landen als Mexico en verschillende Afrikaanse exporteurs ook Kent mango's leveren, kiest Europa nog steeds het liefst voor het Peruaanse product", zegt García. "Dat komt niet alleen door de smaak en het suikergehalte, maar ook door de presentatie en constante kwaliteit. Zeker in het segment van ready-to-eat mango's maakt dat het verschil."

Mi Paisana richt zich vooral op luchtvracht, om de mango's volledig rijp en direct eetbaar te kunnen leveren. "We bouwen daarnaast ook onze internationale aanwezigheid uit via samenwerkingen in Mexico en Egypte. Onze kracht zit in het volledige traject – van oogst tot eindpresentatie – waarbij we de teler van begin tot eind begeleiden", aldus García.

De weg naar succes was echter niet zonder hobbels. "De kosten voor luchtvracht liepen op tot $2,80 per kilo (€2,38). Daarnaast had het klimaat veel invloed op de oogst. Aan het eind van het seizoen kregen we ook nog te maken met een tegenvaller: ons eigen pakstation kreeg geen verlenging van de vergunning. Daardoor moesten we de verwerking tijdelijk stilleggen, met directe gevolgen voor het team en de telers. We hebben het seizoen daardoor eerder dan gepland moeten afronden."

© Mi Paisana

Toch blijft de blik vooruit gericht. "Wat voor ons het belangrijkste blijft, is de directe samenwerking met de telers. Dankzij betere opbrengsten kunnen zij investeren in hun bedrijf en hun teelt verbeteren. Zo leveren we samen een positieve bijdrage aan de plattelandseconomie in Peru", besluit García.

Voor meer informatie:
Andrés R. García Arias
Mi Paisana
Tel: +51 943 869 515 (Peru)
andres@mipaisana.pe
www.mipaisana.pe