Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ctgb: 'Geen nieuwe inzichten door Italiaans onderzoek naar glyfosaat'

Een recent gepubliceerd wetenschappelijk artikel in Environmental Health van het Italiaanse Ramazzini Institute leidt niet tot de conclusie dat de stof glyfosaat kankerverwekkend is. Dat is de voorlopige conclusie van het Ctgb dat het artikel beoordeelde op verzoek van de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Het Ctgb baseert zich op de gegevens in het gepubliceerde artikel en heeft deze onder andere gelegd naast gegevens uit het uitgebreide dossier over glyfosaat van de Europese Unie.

De goedkeuring en classificatie van glyfosaat vindt op Europees niveau plaats. De Europese Commissie vraagt de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA en het Europees agentschap voor chemische stoffen ECHA om de achterliggende ruwe data op te vragen en een evaluatie uit te voeren.

Voor het Italiaanse onderzoek is gebruik gemaakt van ratten die reeds generaties in laboratoria worden gefokt. Het is een internationaal vereiste dat met het onderzoek data worden gepubliceerd over het spontaan optreden van tumoren in de gebruikte rattenstam. Deze informatie is niet uit het gepubliceerde artikel te halen. De informatie is belangrijk om de vraag te beantwoorden of tumoren die men ziet zijn ontstaan door de blootstelling aan glyfosaat of ook spontaan kunnen zijn ontstaan.

Op basis van meer algemene data over het voorkomen van tumoren in laboratoriumratten kan nu niet gezegd worden dat de gevonden tumoren een gevolg zijn van blootstelling aan glyfosaat. Meer inzicht in de onderzoekdata is extra belangrijk omdat er verschillen zijn geconstateerd tussen de onderzoekscijfers in het artikel en in een eerdere voorpublicatie op internet. Ook lijken verschillende soorten tumoren ten onrechte bij elkaar te zijn opgeteld. Het is daarom belangrijk dat de ruwe data beschikbaar komen en Europese instanties de onderzoekresultaten kunnen narekenen.

Uit de gepubliceerde data blijkt dat verschillende soorten tumoren bij een enkel dier voorkomen, en in een aantal gevallen wel bij een lage, maar juist niet bij een veel hogere concentratie. Wanneer glyfosaat tot tumoren zou leiden is de verwachting dat bij een hogere dosering ook meer of sneller tumoren voorkomen. In de voorlopige analyse ziet het Ctgb een dergelijke dosis-respons relatie niet.

De stof glyfosaat is voor de goedkeuringsbeslissing in 2023 op carcinogeniteit beoordeeld op basis van 6 studies volgens internationale richtlijnen in het beoordelingsdossier. Kijkend naar onder andere de afwezigheid van de dosis-responsrelatie, relevante werkingsmechanismen en dergelijke is toen ook geconcludeerd dat het ontstaan van tumoren niet aan glyfosaatblootstelling kan worden toegeschreven. Het artikel in Environmental Health biedt hierbij geen nieuwe inzichten.

Meer details zijn te vinden in de 'Oplegger bij de voorlopige appreciatie door Ctgb van het artikel 'Panzacchi et al. 2025'.

Bron: Ctgb