Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijna 1,9 miljoen euro uitgekeerd aan tegemoetkomingen faunaschade in peer

BIJ12 keerde in het schadejaar 2024, namens de provincies, bijna 1,9 miljoen aan tegemoetkomingen uit voor faunaschade in peer. Dat is zo'n 700.00 euro minder dan in 2023. Nog steeds staat de peer op de zesde plek van de gewassen met de hoogste uitgekeerde tegemoetkomingen. Appel staat – in tegenstelling tot vorig jaar- niet meer in de top 10. De tegemoetkomingen in appel en peer zijn procentueel gezien laag, als gevolg van de eigen bijdrage van 40 procent die geldt voor mezenschade. De NFO blíjft zich inzetten om deze eigen bijdrage omlaag te krijgen.

In totaal betaalde BIJ12 in het schadejaar 2024 voor ruim 74,5 miljoen euro aan tegemoetkomingen in faunaschade uit. Dat is fors meer dan in 2023, toen een bedrag van 55 miljoen werd uitgekeerd. Een schadejaar loopt van 1 november tot en met 31 oktober.

Het uitgekeerde schadebedrag nam in de afgelopen jaren sowieso fors toe. Belangrijke verklaringen daarvoor zijn volgens BIJ12 onder andere het feit dat meer aanvragen werden gedaan; het aantal tegemoetkomingsaanvragen in faunaschade steeg van 8.448 in schadejaar 2023 naar 10.484 in schadejaar 2024 (+ 24%) Daarnaast spelen hogere gewasprijzen mee, meer beperkingen rondom bestrijding en meer schade aan landbouwhuisdieren door wolven.

De meeste schade werd veroorzaakt door de grauwe gans, gevolgd door de houtduif, de brandgans, de kolgans en de rotgans. De grootste schadebedragen werden uitbetaald in de provincies Noord-Holland, Friesland en Zuid-Holland.

Tegemoetkomingen hardfruit
Voor peer werden de meeste tegemoetkomingen betaald in de provincie Gelderland (bijna 710.000 euro), gevolgd door de provincie Utrecht (ruim 427.000 euro), de provincie Limburg (bijna 116.000 euro), de provincie Zeeland (ruim 113.000) en de provincie Flevoland (bijna 57.000 euro). In de provincie Utrecht stond appel ook in de top 5 van gewassen waarin de meeste tegemoetkomingen werden uitgekeerd. Hierbij werd een bedrag van 34.700 euro uitgekeerd. De schade in appel en peer werd vooral veroorzaakt door ganzen.

Klik hier voor meer informatie en voor een volledig overzicht van de uitgekeerde tegemoetkomingen, ook opgesplitst naar provincie.

Bron: NFO

Voorpaginafoto: © NFO

Publicatiedatum: