Niet alleen muziek en entertainment, maar ook de Koreaanse keuken wint razendsnel aan populariteit, vertelt Senior Analyst Marten Suurmeijer van NielsenIQ: "De eerste kennismaking vond plaats in All-You-Can-Eat Korean BBQ-restaurants, later gecombineerd met karaoke. Inmiddels is Koreaans eten ook meer en meer verankerd in het Nederlandse supermarktschap. Waar de verkrijgbaarheid aanvankelijk beperkt was tot toko's, zijn Koreaanse producten nu ook verkrijgbaar in reguliere supermarkten."
Het marktonderzoeksbureau NIQ rapporteert dat de omzet van Koreaans eten (exclusief verse producten) in de 20e week van 2025 ruim €21,5 miljoen bedraagt. De omzet is sterk gegroeid, met een stijging van 87%, na een groei van 97% het jaar daarvoor. Twee jaar geleden bestond meer dan 80% van de omzet nog uit instant noodles, met Kimchi als tweede (ca. 12%). Inmiddels is het assortiment uitgebreid met diepvriesproducten, zoals Koreaanse snacks (o.a. gyoza's), die nu goed zijn voor ongeveer 35% van de totale omzet.
Het aantal merken in het Koreaanse segment is in twee jaar tijd bijna verdubbeld: van 12 naar 22. Toch blijft de markt geconcentreerd: de top 5 merken – NongShim, Bibigo, Sempio, het Nederlandse Kesbeke en Yopokki – zijn samen goed voor bijna 85% van de omzet. Opvallend is de rol van Kesbeke, dat met Hollandse ondernemersgeest inspeelt op de Kimchi-trend en inmiddels marktleider is in dit segment.
De groeiende interesse in Koreaans eten gaat hand in hand met het toenemende toerisme naar Zuid-Korea. In 2024 reisden 55.000 Nederlanders naar het land, een stijging van 12% ten opzichte van 2023 (bron: Koreaans verkeersbureau). De verwachting is dat deze culturele kruisbestuiving de komende jaren alleen maar sterker wordt.
Bron: Marten Suurmeijer