"We zijn volop bezig met de oogst van verschillende abrikozenrassen, bestemd voor zowel de versmarkt als de verwerkende industrie. Dankzij de aanvoer van onze aangesloten telers kunnen we tot eind juli doorleveren", vertelt Giovanni Malcangi, commercieel verantwoordelijke van het Zuid-Italiaanse La Preferita.
© Concetta Di Lunardo | AGF.nlRechts Nicoletta Malcangi, agronome en verantwoordelijke bij La Preferita, samen met Ilenia Malcangi (links). De organisatie teelt fruit dat ook wordt verwerkt tot jam.
Het abrikozenareaal van de telersvereniging beslaat zo'n 35 hectare. De opbrengst ligt dit jaar lager dan voorgaande seizoenen, maar de vraag is hoog. "Er is sprake van schaarste, maar de kwaliteit is uitstekend, mede dankzij het uitblijven van ziektedruk op het veld."
La Preferita, opgericht eind jaren vijftig en sinds 2008 erkend als telersorganisatie, beschikt over zo'n 450 hectare fruitteelt en 400 hectare groenteteelt. Het bedrijf werkt volledig gecertificeerd en zet sterk in op kwaliteitsbeheer, van zaadje tot oogst. Alles draait om veilige, betrouwbare producten van hoge kwaliteit.
© La Preferita O.P. PuglieseAbrikozen hebben een sterk aromatische smaak dankzij meer dan 200 vluchtige stoffen
Ondanks de lagere volumes blijft de vraag naar Italiaanse abrikozen stevig, vooral in Europa. Behalve klassieke rassen teelt La Preferita ook nieuwe, gepatenteerde rassen zoals Mikado, Pricia, Orange Rubis, Faralia, Farbaly, Farlis, Memphis en Nelson.
© La Preferita O.P. Pugliese
"We gebruiken alleen rijp fruit voor de verwerking", legt Nicoletta Malcangi uit. "Dat stoppen we in een potje vol smaak en geur, met verrassende combinaties die de natuurlijke smaak versterken. Onze jam wordt ambachtelijk gemaakt, zonder kleur- of bewaarmiddelen – puur natuur."
De vraag naar klassieke smaken blijft, maar vooral jongeren zoeken iets nieuws. "Daarom hebben we varianten met abrikoos en munt ontwikkeld, wat zorgt voor een frisse twist. Zelfs abrikoos met basilicum is verrassend populair, vooral in combinatie met zachte kazen zoals ricotta."
© Concetta Di Lunardo | AGF.nl
Naast abrikozen richt de coöperatie zich sterk op de teelt van druiven. "Vanaf 20 juli starten we met de oogst van zo'n 100 hectare. Eerst de vroege rassen zoals Victoria en Black Magic. Die plukken we pas zodra ze voldoende suiker bevatten. Daarna volgen pitloze rassen zoals Luisa en andere variëteiten."
De consument kiest steeds vaker voor pitloos. "Deze druiven zijn geselecteerd op een hoog suikergehalte van tussen de 16 en 22 graden Brix. Dit jaar zijn er geen opvallende ziektes, en het weer zit mee. Dat helpt de planten en de kwaliteit."
© La Preferita OP Pugliese
Voor meer informatie:
Giovanni Malcangi
La Preferita O.P. Pugliese Soc. Cons. a.r.l.
SP. 30 km 2, 100
70033 Corato (BA) – Italië
Tel: +39 (0)80 872 4468
[email protected]
www.lapreferitaop.it