Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gijsbert van Randwijk

"De kersen worden zowat onder je handen vandaan getrokken"

Tholen - "De kersenoogst is dit jaar heel erg goed, we hebben bij wijze van spreken een 110% oogst", vertelt Gijsbert van Randwijk van Van Randwijk en Van Doorn Fruit uit Strijensas. Hij teelt op een areaal rond de 5 hectare kersen onder de kap in de Hoeksche Waard. "Door de volle oogst is de maatvoering iets fijner dan verleden jaar. De smaak is goed, je merkt dat de kersen veel zon hebben gehad."

De kersenteler kan zich ook verheugen in een goede vraag uit de markt. "Er zijn heel weinig buitenlandse kersen op de markt. Vorst in Griekenland en Turkije hebben de oogst daar behoorlijk gereduceerd. Dat zorgt ervoor dat de kersen zowat onder je handen vandaan worden getrokken. Als je terugkomt met een pallet uit de boomgaard, gaan ze zo de sorteerband op en dezelfde dag nog naar de klant."

© Van Randwijk en Van Doorn Fruit B.V.Links: het nieuwe ras Areko, rechts Folfer

Bij Van Randwijk is de afzet verdeeld over twee eigen verkooppunten, een retailer die hij voorziet en daarnaast verkoopt hij ook kersen aan de groothandel. "Het aandeel dat naar de supermarkten gaat is de laatste jaren wel toegenomen." De prijzen liggen volgens de teler op een goed niveau. "In de handel wordt er 6/7 euro per kilo betaald voor de goede kersen."

"Wij zijn nu de laatste Marchant aan het plukken en schakelen vanaf morgen over op het ras Vanda", vertelt Gijsbert. Hij heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in de nieuwe aanplant met een aantal nieuwe rassen, zoals Areko en Folfer. "Daarbij richten we ons vooral op de kersen die de eerste 4-5 weken van het seizoen worden geoogst, want dan is de vraag het grootst. Dit jaar verwacht ik overigens dat de traditionele dip in de periode erna uit zal blijven, omdat er zo weinig buitenlandse kersen op de markt zijn."

"Anders had je vaak dat je in de vijfde week met Kordia met je beste kersen op de markt kwam en dat die vervolgens voor weinig geld weggingen. Wij hebben daarop geanticipeerd door de kersen te koelen in een CA-koeling waar ook bessen in gekoeld worden, zo kunnen we het kersenseizoen een week of drie verlengen om de afzetdip te ontwijken", vertelt de teler.

"Wij zijn zeker nog wel vijf weken aan het oogsten. Momenteel zijn we met 25 man aan het plukken, maar dat aantal gaat alleen nog maar omhoog", vertelt Gijsbert. Van Randwijk sluit het seizoen traditiegetrouw af met het late ras Regina. "Dan is het weer mooi geweest en bereiden we ons weer voor op de appelen- en perenoogst."

Voor meer informatie:
Gijsbert van Randwijk
Van Randwijk en Van Doorn Fruit
Nijverheidstraat 9
3291 CH Strijen
Tel: +31 (0)6 53 67 95 99
gijsbert@hollandsekersen.nl
www.hollandsekersen.nl