Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FrutIMIDA (Spanje)

Nieuwe gele perzik- en platerinavariëteiten die oogstkalender verlengen

Maandag 23 juni werden in Abarán (Murcia) de nieuwe perzik- en platerinarassen gepresenteerd die het resultaat zijn van het veredelingsprogramma van FrutIMIDA en waarmee de oogstperiode van perziken in het oosten van Spanje wordt verlengd.

De twee nieuwe gele perzikrassen horen bij de Levante-serie. José Cos, onderzoeker bij FrutIMIDA: "De oogsttijd ligt tussen de rassen Levante 5 en Levante 45. De ene wordt in de derde week van mei geplukt, de andere in de eerste week van juni. Daarnaast hebben we een nieuwe platerina ontwikkeld, te oogsten in de tweede week van juni."

© FrutIMIDA

De gele Pavía-perzik is een oude variëteit uit Cieza en is geliefd bij consumenten in Spanje, Griekenland en Zuid-Italië. Hij is volledig geel, stevig en smaakvol. "Het doel is om van begin mei tot het einde van het seizoen – in gebieden als Jumilla zelfs tot oktober – gele perziken te kunnen aanbieden", verduidelijkt Cos.

Chatum, de platte gele perzik
Cos vervolgt dat er ook onderzoek is gedaan naar een platte vorm van de Pavía-perzik, naar analogie met de paraguayo. De resulterende vrucht wordt Chatum genoemd. Volgens Cos associëren consumenten de platte vorm met zoetheid. "Bij nectarines kan de zuurgraad variëren, maar bij platte soorten – zoals de paraguayo – verwacht de consument echt zoet fruit."

Wat platte nectarines betreft, vertelt Cos dat deze fruitsoort geliefd is om het eetgemak en de smaak. "Vooral voor kinderen zijn beide factoren belangrijk. Toch is de teelt niet eenvoudig: platerina's kunnen last hebben van scheuren, net zoals paraguayo's, en van zonneschade op de dunne schil. Dat vraagt verder onderzoek."

Cos benadrukt dat het fruit niet alleen lekker moet zijn, maar ook stevig genoeg om dagen in de supermarkt goed te blijven. "We willen consumenten weer verleiden met smaak en kwaliteit. Weg van die jaren waarin fruit alleen mooi en productief was, maar niet meer zoet. Er is tegenwoordig jaarrond fruit in alle soorten. Dan moet je echt moeite doen om op te vallen, niet alleen met een mooi plaatje."

Onderzoek draait om iedereen in de keten: telers, supermarkten, exporteurs, transporteurs en de consument. "Je moet voldoen aan ieders wensen."

© FrutIMIDA

Winterrust die uitblijft
Voor steenfruit is winterrust cruciaal. Door het opwarmende winterweer kunnen de bomen zich niet goed herstellen, wat de opbrengst verlaagt. Daarom planten veel telers ze liever niet meer. "We bestuderen de koubehoefte in gecontroleerde kweekomgevingen om te zien welke rassen geschikt zijn voor welke regio's. Door klimaatverandering zijn sommige variëteiten eigenlijk niet meer rendabel", aldus Cos.

FrutIMIDA ontwikkelt daarnaast gele en witte perzikrassen zoals de Alisio-lijn (rode schil, geel vruchtvlees) en de Poniente-lijn (rode schil, wit vruchtvlees). Bij paraguayo's zijn er vier soorten in de Siroco-serie, uniek qua kleur, stampersluiting en smaak. Het steenfruit van FruitIMIDA verschijnt inmiddels niet alleen in Spanje en Europa maar ook in Chili, Zuid-Afrika en Australië. De veredelaar doet ook onderzoek naar pruimen en dragonfruit.

Voor meer informatie:
José Cos
FrutIMIDA
T: +34 968 366 716 (Spanje)
imida@carm.es
https://www.imida.es/frutimida