Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe zoete pruim met brix van 23

Over een paar weken start het pruimenseizoen bij het Italiaanse Granfrutta Zani. "De pruimen die we onder het merk Viulèt voeren, zijn bijzonder zoet, met een suikergehalte tot wel 23° Brix", vertelt Antonio Zani, commercieel manager voor de Italiaanse markt. "Ze blijven beschikbaar tot eind augustus. Het gaat om drie rassen: een vroege met zwarte schil, een tweekleurige middelvroege, en een late variëteit – opnieuw met zwarte schil, van het Europese type."

© Cristiano Riciputi | AGF.nl

Vorig jaar bedroeg de oogst zo'n 80 ton, maar dit jaar verwacht het bedrijf meer dan 250 ton te plukken. "De supermarkten die er vorig seizoen mee werkten, waren enthousiast. Dit jaar introduceren we Viulèt ook in een compleet vernieuwde verpakking."

Voordat Viulèt in de winkels ligt, is het eerst tijd voor de Metis pruimen. "In Zuid-Italië zijn we al begonnen met oogsten. Binnen tien dagen start ook de pluk in Emilia-Romagna", aldus Zani. "Het gaat om grote vruchten, die we tot november kunnen leveren dankzij een ruime teeltkalender."

© Zani

Metis is een interspecifieke kruising die de eigenschappen van pruim en abrikoos combineert. "Het resultaat van jarenlang intensief veredelingswerk", voegt hij toe. "De vrucht heeft de structuur van een pruim, maar een vleugje abrikozenaroma."

© Cristiano Riciputi | AGF.nlSandro, Giulia, Elisa en Antonio Zani; Cristiano Ulivini

Wat betreft perziken en nectarines komt het grootste deel van de oogst momenteel uit Zuid-Italië. "De vruchten zijn iets kleiner dan normaal", zegt Zani, "maar qua smaak zijn ze echt uitstekend. Telers die erin slagen grotere maten te leveren, krijgen daar dan ook een goede prijs voor."

De abrikozenoogst valt dit jaar flink tegen. "In zowel Noord- als Zuid-Italië ligt de opbrengst zo'n 35% lager dan normaal", vertelt Zani. "Door die krimpende oogst zijn de prijzen niet altijd zoals gehoopt, maar voor de late rassen zijn de vooruitzichten gunstiger." Toch heeft het weer recent nog roet in het eten gegooid. "Door regen en harde windvlagen vorige week is veel van de rijpe oogst verloren gegaan", besluit hij.

Voor meer informatie:
OP Granfrutta Zani
Via Monte Sant'Andrea
48018 Granarolo Faentino (RA) – Italië
Tel: +39 (0)546 695211
antonio@granfruttazani.it
www.granfruttazani.it